XML-sitemap aanmaken in Magento 2

Zodra je bezig gaat met SEO zal de term vaker voorbij komen: de sitemap. Maar wat is het eigenlijk, en waarvoor kunnen we het gebruiken? Simpel uitgelegd is het een lijst van alle pagina’s van jouw website, welke gebruikt kan worden om bezoekers informatie makkelijker te laten vinden. Een sitemap kan bestaan in meerdere vormen.

Verschil HTML-sitemap & XML-sitemap

De twee meest bekende vormen zijn de HTML-sitemap, welke gebruikt kan worden voor menselijke bezoekers, en de XML-sitemap, welke gebruikt kan worden voor zoekmachines. Normaal zal een bot als Google jouw site crawlen, en linkjes volgen om te zien welke content daar te vinden is. Dit is niet altijd even betrouwbaar, omdat er niet overal of altijd naar alle pagina’s gelinkt wordt. Door middel van een sitemap kun je ook de minder gelinkte (maar voor je wel belangrijke pagina’s) alsnog laten indexeren door Google en andere bots.

Voordelen XML-sitemap

Door middel van de sitemap kun je ook aangeven bij Google welke pagina’s voor prioriteit hebben, belangrijk zijn, en waar je het liefst bezoekers ontvangt. Normaal gesproken zal Google alle pagina’s crawlen die hij tegenkomt, of dit nou een productpagina, een FAQ of een vergeten concept is dat nog niet gepubliceerd had mogen worden. Met een sitemap kun je per pagina aangeven of hij prioriteit heeft. Ook kun je de pagina’s die je niet geïndexeerd wil hebben weglaten. Houd hierbij wel rekening met het feit dat bots verder kijken dan de sitemap, en deze pagina’s dus alsnog kunnen indexeren. Het is dus geen methode om pagina’s te verbergen voor bots en zoekmachines.

Met de structuur heb je in principe niet veel te doen, maar het is wel handig om deze te kunnen herkennen voor als je het bestand bekijkt.

Het bestand begint en eindigt met een -tag, daarbinnen bestaat er voor elke pagina een -tag. Vervolgens word met de -tag de URL aangegeven. Alleen deze 3 tags zijn verplicht, de overige zijn optioneel.

Hieronder een voorbeeld:

voorbeeld

De overige tags staan voor het volgende:

Lastmod: Last modified, oftewel: wanneer is de pagina voor het laatst aangepast?
Change Frequency: Hoe vaak de pagina wijzigt. De mogelijkheden hiervoor zijn als volgt:
– Always
– Hourly
– Daily
– Weekly
– Monthly
– Yearly
– Never
Priority: De prioriteit in relatie tot andere URL’s. Hiermee geef je aan welke pagina’s je het belangrijkst vindt op je site.

XML-sitemap aanmaken

Hoe een XML-sitemap aangemaakt moet worden verschilt per CMS / website. In deze handleiding leggen wij uit hoe je een XML-sitemap aanmaakt in Magento 2.

1. Ga naar Stores > Configuration > Catalog > XML Sitemap > Generation Settings.

XML-sitemap in Magento 2

2. Vink achter Enabled de optie Use system value uit, en pas dan de optie aan naar Yes.

3. Kies bij Start Time een tijd waarop Magento mag beginnen met het genereren van de sitemap.

4. Kies daarnaast een Frequency.

5. Indien gewenst kun je een Error Email Recipient instellen. Deze persoon ontvangt een mail als er problemen optreden bij het generen van de sitemap.

6. Ga vervolgens naar Search Engine Submission settings,

7. Vink hier de Use system value weer uit, en zet vervolgens de optie Enable submission to robots.txt naar Yes.

8. Als het nodig is kun je alle andere settings na het genereren nog wijzigen. Zo kun je het bijstellen totdat de sitemap het gewenste resultaat oplevert.

9. Na het maken van de XML-sitemap, plaatsen we deze naast de index.php en robots.txt in de public_html (hoofdmap van jouw website). Indien Magento dit nog niet gedaan heeft, voegen we als laatste stap de volgende regel toe aan de robots.txt:

sitemap: http://jouwdomein.nl/sitemap.xml

Na het noemen van de XML-sitemap in de robots.txt zullen bots de XML-sitemap vanzelf oppakken en verwerken. Het kan echter even duren! Sommige bots controleren maar eens in de paar dagen op wijzigingen aan de robots.txt.

Contact

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze handleiding, neem dan contact met ons op. Dit kan via info@skyberate.nl of 0316-712000

in Magento 2
Was dit artikel behulpzaam?