WordPress optimaliseren voor maximale resultaten

Snelheid en stabiliteit zijn van cruciaal belang voor jouw site. Een snelle en stabiele website draagt namelijk bij aan een optimale gebruikservaring van bezoekers van jouw website, een hogere ranking in Google of andere zoekmachines en een hogere conversie. Uit onderzoek blijkt dat snelle websites een hogere conversie hebben dan trage websites. Een vertraging van ‘slechts’ één seconde kan zeven procent verschil in conversie opleveren. Een trage website kost je bezoekers en dus ook conversies. Daarom is het belangrijk om jouw WordPress site te optimaliseren voor maximale resultaten. In onderstaande handleiding lees je hoe je in een paar stappen jouw WordPress site supersnel maakt.

WordPress zo optimaal mogelijk instellen

Stel de meest recente PHP-versie in

Er bestaan verschillende PHP-versies, op onze nieuwste shared hostingservers kun je zelf kiezen welke PHP-versie je wilt gebruiken. WordPress is volledig compatible met PHP 7.3. Zorg er wel voor dat WordPress en alle plugins up-to-date zijn. Een verouderde WordPress of plugin is mogelijk niet compatible met PHP 7.3. Als je problemen blijft houden kun je naar een lagere versie gaan. Hoe hoger, hoe beter.

Het grootste voordeel van het gebruik van een zo nieuw mogelijke PHP-versie is de snelheidsverbetering. Jouw WordPress site kan met een hogere PHP-versie twee keer zo snel worden! Dit komt omdat het aantal requests per seconde dankzij PHP 7 wordt verdubbeld. Met als positief gevolg dat jouw website sneller zal laden en dat je met jouw webhostingspakket meer bezoekers aan kan. Overstappen naar de nieuwst mogelijke PHP-versie regel je in een paar klikken in cPanel met onze PHP-selector.

In cPanel kun je op de volgende manier de PHP-versie veranderen:

1. Login op jouw cPanel account

2. Ga naar Select PHP Version onder het kopje Software.

3. Kies hier voor versie PHP 7.3.

4. Klik op Set as current.

Maak WordPress zo schoon mogelijk

Grote schoonmaak! Door de jaren heen heb je misschien meerdere plugins en thema’s geprobeerd maar nooit meer verwijderd. Oude plugins en niet gebruikte thema’s kunnen code bevatten die jouw website vertragen of onveilig maken. Daarom raden wij je aan om niet gebruikte plugins en thema’s te verwijderen.

Ongebruikte plugins verwijderen

1. Login in op het dashboard van je WordPress site.

2. Navigeer naar Plugins in het menu aan de linkerkant.

3. Selecteer de plugins die niet meer worden gebruikt.

4. Selecteer het Acties drop down menu en kies voor Verwijderen.

Verwijder plugin

5. Klik op Toepassen

Ongebruikte thema’s verwijderen

1. Login in op het dashboard van je WordPress site.

2. Navigeer naar Weergaven > Thema’s

3. Klik op het thema die je wilt verwijderen

4. Klik rechts onderin op de knop Verwijderen.

Thema's

Installeer een caching plugin voor WordPress

Om het aantal request, de pagina grootte in MB en de laadtijd te reduceren installeer je een WordPress caching plugin. Een bekende WordPress module is W3Totalcache.

Om de plugin te installeren volg je onderstaande stappen:

1. Login in op het dashboard van je WordPress site.

2. Navigeer naar Plugins in het menu aan de linkerkant.

3. Klik op Nieuwe Plugin bovenin je scherm.

4. Zoek naar W3 Total Cache in de zoekfunctie rechts bovenin je scherm.

5. Klik op Nu installeren

6. Activeer de plugin en stel de plugin in

Plugin instellen

De plugin stel je als volgt in:

1. Login in op het dashboard van je WordPress site.

2. Navigeer naar Performance in het menu aan de linkerkant.

3. Klik op General settings

4. Zorg er voor dat de volgende Caches zijn geactiveerd:

  • Page Cache
  • Minify
  • Database Cache
  • Object Cache
  • Browser Cache
Optimaliseer afbeeldingen in WordPress

Afbeeldingen worden in WordPress worden niet standaard geoptimaliseerd. Het optimaliseren van afbeeldingen zorgt voor een snellere laadtijd van jouw website. Fijn voor bezoekers van je website maar ook zoekmachines geven een hogere waardering aan snellere websites. Daarnaast bespaar je ook in de bandbreedte van je website en kunnen back-ups sneller worden uitgevoerd. Je kan afbeeldingen op verschillende manieren optimaliseren. Het handigste is natuurlijk dat je niet elke afbeelding apart moet optimaliseren maar in één keer alle afbeeldingen. Er zijn veel manieren en tools voor het lossless comprimeren van afbeeldingen. Je wil natuurlijk niet elke afbeelding apart optimaliseren, maar in één keer alle afbeeldingen van je website. Een plugin die je hierbij kan helpen is de WP Smush – Image Optimization.

Om de plugin te installeren volg je onderstaande stappen:

1. Login in op het dashboard van je WordPress site.

2. Navigeer naar Plugins in het menu aan de linkerkant.

3. Klik op Nieuwe Plugin bovenin je scherm.

4. Zoek naar WP Smush – Image Optimization in de zoekfunctie rechts bovenin je scherm.

5. Klik op Nu installeren

6. Activeer de plugin

Heb je een WordPress PLUS hostingpakket?

Dan is er standaard caching in je pakket geïnstalleerd. Je maakt dan gebruik van LSCache, deze “slimme” cache module zorgt ervoor dat de laadtijd van jouw website enorm wordt verlaagd. Je kunt de plugin installeren om meer controle te krijgen over je caching en om te kunnen optimaliseren.

Voor verdere uitleg en een handleiding voor het activeren van LSCache, bekijk dan de handleiding LiteSpeed Cache activeren in WordPress.

Het resultaat van de optimalisaties

Tussen alle optimalisaties door hebben we de totale laadtijd van de frontpage en de eerste response van de webserver gemeten. Het resultaat mag er zijn! We zien een duidelijke verbetering in de totale laadtijd. In onderstaande grafiek zie je het resultaat!

Contact

Mocht je toch nog vragen hebben naar aanleiding van deze handleiding, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via info@skyberate.nl of 0316-712000

in WordPress
Heeft deze handleiding jouw vraag beantwoord?