WordPress optimaliseren voor maximale resultaten

Snelheid en stabiliteit zijn van cruciaal belang voor jouw WordPress website. Een snelle en stabiele website draagt namelijk bij aan een optimale gebruikservaring van bezoekers van jouw website, een hogere ranking in Google of andere zoekmachines en een hogere conversie. Uit onderzoek blijkt dat snelle websites een hogere conversie hebben dan trage websites. Een vertraging van ‘slechts’ één seconde kan zeven procent verschil in conversie opleveren. Een trage website kost je bezoekers en dus ook conversies. Daarom is het belangrijk om jouw WordPress site te optimaliseren voor maximale resultaten. In onderstaande handleiding lees je hoe je in een paar stappen jouw WordPress site supersnel maakt.

WordPress zo optimaal mogelijk instellen

Stel de meest recente PHP-versie in

We adviseren altijd om gebruik te maken van de nieuwste versie van PHP. De nieuwste PHP-versie wordt het langst ondersteund en het is ook degene met de meeste oplossingen die de algehele prestaties van een website verbeteren. Op onze hostingservers kun je met behulp van de PHP selector zelf kiezen welke PHP-versie je wilt gebruiken. WordPress is volledig compatible met PHP 7.4. Zorg er wel voor dat WordPress en alle plug-ins up-to-date zijn. Een verouderde WordPress of plug-in is mogelijk niet compatible met PHP 7.4. Als je problemen blijft houden kun je naar een lagere versie gaan.

Het grootste voordeel van het gebruik van een zo nieuw mogelijke PHP-versie is de snelheidsverbetering. Jouw WordPress site kan met een hogere PHP-versie twee keer zo snel worden! Dit komt omdat het aantal requests per seconde dankzij PHP 7 wordt verdubbeld. Met als positief gevolg dat jouw website sneller zal laden en dat je met jouw webhostingspakket meer bezoekers aan kan. Overstappen naar de nieuwst mogelijke PHP-versie regel je in een paar klikken in cPanel met onze PHP-selector.

In cPanel kun je op de volgende manier de PHP-versie veranderen:

1. Log in op cPanel door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /cPanel. Bijvoorbeeld domeinnaam.nl/cpanel.

2. Ga naar Select PHP Version onder het kopje Software.

3. Kies hier versie PHP 7.4.

4. Klik op Set as current om de wijzigingen op te slaan.

5. Ga vervolgens weer naar Select PHP Version onder het kopje Software.

6. Zet de ioncube_loader uit en opcache aan, zoals op de afbeelding hieronder:

7. Bij de PHP Selector heb je ook de optie met de naam Options. Als je hier op klikt moet je het memory_limit op 2000M zetten, zoals op de afbeelding hieronder:

Memory Limit wijzigen

8.. Nadat je de PHP-versie hebt aangepast met het gebruik van de PHP Selector moet je de website cache legen. Je kunt de cache verwijderen zoals aangegeven op de afbeelding hieronder, in de backend van WordPress:

WordPress site cache verwijderen

Maak WordPress zo schoon mogelijk

Grote schoonmaak! Door de jaren heen heb je misschien meerdere plug-ins en thema’s geprobeerd maar nooit meer verwijderd. Oude plug-ins en niet gebruikte thema’s kunnen code bevatten die jouw website vertragen of onveilig maken. Daarom raden wij je aan om niet gebruikte plug-ins en thema’s te verwijderen.

Ongebruikte plug-ins verwijderen

1. Log in op jouw WordPress-installatie door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /wp-admin. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/wp-admin.

2. Navigeer naar Plug-ins in het menu aan de linkerkant.

3. Selecteer de plug-ins die niet meer worden gebruikt.

4. Selecteer het Acties drop down menu en kies voor Verwijderen.

Verwijder plugin

5. Klik op Toepassen om de plug-in(s) definitief te verwijderen.

Ongebruikte thema’s verwijderen

1. Log in op jouw WordPress-installatie door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /wp-admin. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/wp-admin.

2. Navigeer naar Weergaven > Thema’s.

3. Klik op het thema die je wilt verwijderen.

4. Klik rechts onderin op de knop Verwijderen.

Thema's

Installeer een caching plug-in voor WordPress

Om het aantal request, de pagina grootte in MB en de laadtijd te reduceren installeer je een WordPress caching plug-in. Een bekende WordPress module is W3 Total Cache. Voor onze PLUS-pakketten adviseren we om LiteSpeed te gebruiken. Voor het installeren van LiteSpeed kun je onze handleiding LiteSpeed Cache activeren in WordPress volgen.

Om W3 Total Cache te installeren adviseren we om onderstaande stappen te volgen.

1. Log in op jouw WordPress-installatie door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /wp-admin. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/wp-admin.

2. Navigeer naar Plug-ins in het menu aan de linkerkant.

3. Klik op Nieuwe Plug-in bovenin je scherm.

4. Zoek naar W3 Total Cache in de zoekfunctie rechts bovenin je scherm.

5. Klik op Nu installeren.

6. Activeer de plug-in en stel de plug-in in.

Caching plug-in instellen

De W3 Total Cache plug-in stel je als volgt in:

1. Log in op jouw WordPress-installatie door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /wp-admin. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/wp-admin.

2. Navigeer naar Performance in het menu aan de linkerkant.

3. Klik op General settings.

4. Zorg er voor dat de volgende Caches zijn geactiveerd:

  • Page Cache
  • Minify
  • Database Cache
  • Object Cache
  • Browser Cache

Optimaliseer afbeeldingen in WordPress

Afbeeldingen worden in WordPress niet standaard geoptimaliseerd. Het optimaliseren van afbeeldingen zorgt voor een snellere laadtijd van jouw website. Fijn voor bezoekers van je website maar ook zoekmachines geven een hogere waardering aan snellere websites. Daarnaast bespaar je ook in de bandbreedte van je website en kunnen back-ups sneller worden uitgevoerd. Je kan afbeeldingen op verschillende manieren optimaliseren. Het handigste is natuurlijk dat je niet elke afbeelding apart moet optimaliseren maar in één keer alle afbeeldingen. Er zijn veel manieren en tools voor het lossless comprimeren van afbeeldingen. Je wil natuurlijk niet elke afbeelding apart optimaliseren, maar in één keer alle afbeeldingen van je website. Een plug-in die je hierbij kan helpen is de Smush – Compress, Optimize and Lazy Load Images.

Om de plug-in te installeren volg je onderstaande stappen:

1. Log in op jouw WordPress-installatie door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /wp-admin. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/wp-admin.

2. Navigeer naar Plug-ins in het menu aan de linkerkant.

3. Klik op Nieuwe Plug-in bovenin je scherm.

4. Zoek naar Smush – Compress, Optimize and Lazy Load Images in de zoekfunctie rechts bovenin je scherm.

5. Klik op Nu installeren.

6. Activeer de plug-in.

Beschik je over een WordPress hosting pakket van Skyberate?

Op ieder WordPress hosting PLUS pakket is standaard caching geïnstalleerd. Je maakt dan gebruik van LiteSpeed Cache (LSCache), deze “slimme” cache module zorgt ervoor dat de laadtijd van jouw website enorm wordt verlaagd. Je kunt de plug-in installeren om meer controle te krijgen over je caching en om te kunnen optimaliseren.

Het resultaat van de optimalisaties

Tussen alle optimalisaties door hebben we de totale laadtijd van de frontpage en de eerste response van de webserver gemeten. Het resultaat mag er zijn! We zien een duidelijke verbetering in de totale laadtijd. In onderstaande grafiek zie je het resultaat!