WordPress multisite opzetten

Wat is een multisite?

Een WordPress multisite geeft je de mogelijkheid om meerdere WordPress websites te beheren vanuit slechts één WordPress installatie. Vanuit deze installatie kan je met één klik een nieuwe website aanmaken en beheren vanuit je WordPress account. Wanneer je meerdere vergelijkbare WordPress websites hebt draaien kan een multisite-netwerk het makkelijker maken om deze website te beheren. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere WordPress websites beheren vanuit één WordPress dashboard, kan je updates instellen voor alle plugins vanuit de hoofd-installatie en in één keer themas en plugins installeren en activeren voor het hele multisite-netwerk.

Stap 1: Activeren van de “Network mode”

Om in WordPress meerdere sites te beheren vanuit een WordPress installatie is het nodig om de network modus te activeren. Het activeren van de network modus kan door een regel toe te voegen aan het wp-config.php bestand.

Het toevoegen van deze regel kan op twee manieren:

Vanuit cPanel:

1. Je kunt op twee manieren inloggen op je cPanel omgeving: je kunt direct inloggen via http://je-domein-naam.nl/cpanel of je kunt dit doen via ons servicecenter: Diensten > Productdetails > One Click Login: cPanel.

2. Als je bent ingelogd op cPanel kun je het bestand wp-config.php als volgt bewerken. Ga naar Files > File Manager Klik links in het navigatie menu op de map public_html. Rechts zal nu een overzicht worden geopend van alle bestanden in deze map. Selecteer het bestand wp-config.php en klik op Edit in de navigatiebalk boven in de pagina.

3. Voeg de volgende regels toe aan het bestand:

/* Multisite */
define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Deze regels moeten voor de tekst “/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */” worden geplaatst.

4. Het bestand kun je daarna opslaan door rechts boven in op Save Changes te klikken.

Door middel van SSH:

Om Magento eenvoudig te upgraden adviseren wij dit via SSH te doen. (Nog niet verbonden met SSH? Doe dat dan eerst. Het verbinden met SSH kan op drie manieren. Voor alle drie de manieren hebben wij een handleiding geschreven: SSH verbinden met Windows en SSH verbinden met Mac OS X  en SSH verbinden met Linux.)

2. Als het is gelukt om in te loggen met SSH kun je de volgende commando’s uitvoeren

cd public_html/
nano wp-config.php

3. Voeg daarna de volgende regels toe aan het bestand:

/* Multisite */
define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Deze regels moeten voor de tekst “/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */” worden geplaatst.

4. Daarna kun je het bestand opslaan met de volgende toetsencombinatie CTRL+O de editor kun je dan afsluiten met de toetsencombinatie CTRL+X. Wanneer je de regels hebt toegevoegd kunnen we naar de volgende stap en zal de Network mode beschikbaar zijn in WordPress.

Stap 2: Inrichten van de multisite

In stap 1 hebben we de network mode geactiveerd dit maakt het mogelijk om je multisite in te richten. Voor het inrichten van de multisite zijn er verschillende stappen nodig:

Stap 2.1: Uitzetten van de huidige plugins. (Dit is niet nodig op een schone installatie)

1. Wanneer je bent ingelogd op je WordPress dashboard kun je navigeren naar de optie Tools > Network Setup (zie Afbeelding 2).

2. Wanneer je van een bestaande WordPress site waar al thema’s en plugins op zijn geïnstalleerd zal je de volgende tekst te zien krijgen (zie Afbeelding 1).

melding disable plugins

Afbeelding 1 – Melding disable plugins

3. Klik hier op deactivate your plugins. Wanneer je een multisite opzet met een volledig nieuwe WordPress installatie is dit niet nodig. Vervolgens gaan we naar stap 2.2

Stap 2.2: Toevoegen van een website aan je netwerk als sub-domein/sub-map

1. Voor het inrichten van een multisite kun je ervoor kiezen om dit als een sub-domein of een sub-map installatie in te richten. Zie afbeelding 2 voor een voorbeeld hoe dit er uitziet.

2. Daarnaast kun je hier je Network Title en Network Admin Email opgeven.

Tools > Network Setup

Afbeelding 2 – Tools > Network Setup

3. Hierna kun je op de knop Install klikken (zie Afbeelding 2), je krijgt nu een overzicht te zien (zie Afbeelding 3) met hierin de regels die toegevoegd moeten worden aan het .htaccess en wp-config.php bestand. Je kunt deze bestanden bewerken zoals eerder is beschreven in ‘Stap 1: Activeren van de Network mode’.

Regels die toegevoegd moeten worden

Afbeelding 3 – Regels die toegevoegd moeten worden

4. Nadat je bovenstaande regels hebt toegevoegd moet je opnieuw inloggen op de wp-admin.

5. De volgende stap is het aanmaken van de multisite, dit kun je doen onder het menu My Sites > Network Admin > Sites te klikken en daarna links te navigeren naar het menu Sites > Add New (zie Afbeelding 4).

Toevoegen van site

Afbeelding 4 – Toevoegen van site

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Het nadeel van bovenstaande opties is dat de multistite alleen beschikbaar is op een subdomein of via een map. In bovenstaand voorbeeld zou dit dus domein2.multi1.skyberatedev.nl zijn of multi1.skyberatedev.nl/domein2. Wil je je multisite inrichten op twee verschillende domeinen bijvoorbeeld skydomein1.nl en skydomein2.nl dan zijn er nog extra stappen nodig.

7. Ga in de wp-admin naar het menu My Sites > Network Admin > Sites dit kun je linksboven in de pagina vinden, in ons voorbeeld selecteren wij domein1.multi1.skyberatedev.nl en klikken op Edit (zie Afbeelding 5).

Selecteren van een site om te bewerken

Afbeelding 5 – Selecteren van een site om te bewerken

8. Nadat je op Edit hebt geklikt kom je in het overzicht terecht zoals in afbeelding 6 wordt getoond.
Hier passen we in ons voorbeeld domein1.multi1.skyberatedev.nl aan naar skydomein1.nl hetzelfde doen we voor skydomein2.nl (zie Afbeelding 6).

Edit site overzicht

Afbeelding 6 – Edit site overzicht

9. Om ervoor te zorgen dat cookies werken in deze multisite setup is er nog een aanpassing nodig in het wp-config.php bestand. Je kunt hieraan de volgende regel toevoegen:

define( 'COOKIE_DOMAIN', '' );

10. Je kunt dit bestand bewerken zoals eerder is beschreven in ‘Stap 1: Activeren van de “Network mode’. De WordPress multisite is nu ingericht. Echter zijn er nog technische aanpassingen nodig, de verschillende sub- of domeinen moeten nog worden toegevoegd op je hostingpakket. Dit leggen wij uit in stap 3.

Stap 3: Het toevoegen van een Addon domain en of sub domain

1. Om een Allias- of sub-domain toe te voegen aan cPanel zal je eerst moeten inloggen op het webcontrolpanel.

2. Je kunt op twee manieren inloggen op je cPanel omgeving, je kunt direct inloggen via http://je-domein-naam.nl/cpanel, of je kunt dit doen via ons servicecenter: Diensten > Productdetails > One Click Login: Cpanel

3. Wanneer je bent ingelogd op cPanel kun je naar het volgende menu navigeren Domains > Aliases. Voeg hier het domein toe, zie afbeelding 7 hoe wij dit doen voor skydomein1.nl.

Toevoegen van een alias

Afbeelding 7 – Toevoegen van een alias

4. Heb je je domein bij ons geregistreerd dan staan de nameservers voor het domein direct goed ingesteld. Heb je je domein bij een andere registrar onder gebracht dan zal je daar de nameservers voor je domein moeten aanpassen naar:

ns00.skyberate.nl
ns01.skyberate.nl
ns00.skyberate.eu

Contact

Al onze WordPress hostingpakketten worden standaard opgeleverd met een WordPress installatie die uitgebreid kan worden naar multisite. Op onze pagina WordPress hosting staat een omschrijving van het type pakketten dat wij kunnen aanbieden. Mocht je meer willen weten over WordPress, neem dan contact met ons op. We adviseren je graag over de beste oplossing voor jouw situatie.

in WordPress
Heeft deze handleiding jouw vraag beantwoord?