SSL activeren in Shopware

Voor het beveiligen van jouw website adviseren wij het gebruik van een SSL-certificaat. Met een SSL-certificaat wordt alle data die wordt opgevraagd of verstuurd naar jouw website versleuteld zodat belangrijke klantgegevens worden afgeschermd voor kwaadwillende.

Voor webwinkels en websites die vertrouwelijke gegevens van bezoekers vragen is het gebruik van een dergelijk certificaat de norm, dit is ook één van de redenen dat bedrijven als Google hebben aangegeven dat zij beveiligde websites voorrang geven in de zoekresultaten.

Omdat er verschillen zitten tussen de diverse Shopware-versies, kun je het beste van te voren kijken welke versie je hebt. Dit kun je doen door in de back-end met de muis op het vraagteken-icoon (midden bovenin, naast de zoekbalk) te gaan staan, en vervolgens te klikken op About Shopware. Voor versie 5.4 staan de instructies verder onderaan deze pagina.

SSL in Shopware 5.3 en ouder

Voor het activeren van SSL in Shopware 5.3 en ouder moet er zowel in de back-end als het .htaccess-bestand een wijziging gedaan worden.

1. Log in op de back-end van jouw Shopware installatie.

2. Kies na het inloggen in de back-end, boven in het menu voor Configuration > Basic Settings:

3. Links in het menu staat de optie Shop Settings. Breid deze optie uit:

4. Kies vervolgens voor Shops. Er zal een overzicht van de weergaven verschijnen.

5. Kies de shop waar SSL voor geactiveerd moet worden.

6. Er zal rechts een ‘Details’ menu komen: vink in dit menu de optie SSL Support en Always use SSL aan, en sla vervolgens de instellingen op.

7. Het kan zijn dat Shopware nu wel over HTTPS verloopt, maar nog steeds een grijs of geen slotje laat zien. Dit heeft ermee te maken dat er mogelijk nog content over een onveilige verbinding wordt opgehaald. Hiervoor moet je een aanpassing doen in het .htaccess-bestand. Het .htaccess-bestand is via SSH, FTP of cPanel’s bestandsbeheer te bewerken. Hiervoor kun je de volgende regels in het .htaccess bestand toevoegen:

RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Om te voorkomen dat andere redirects in de weg zitten, kun je deze regels het beste bovenaan in het bestand zetten.

SSL in Shopware 5.4

In versie 5.4 zijn er een aantal wijzigingen geweest aan de SSL-instellingen, waardoor er minder stappen nodig zijn om het SSL-certificaat te activeren. Er hoeven bijvoorbeeld geen wijzigingen gedaan te worden aan de .htaccess, omdat Shopware de “redirects” en de “mixed content” meldingen nu zelf kan oplossen.

Om in Shopware 5.4 en hogere versies de SSL in te schakelen, is het genoeg om onder Configuration > Basic Settings > Shop settings de SSL Support in te schakelen. Aanvullende configuratie is hier niet meer nodig. Shopware zal zelf proberen om alle afbeeldingen en scripts over SSL te laden.

1. Log in op de back-end van jouw Shopware installatie.

2. Kies na het inloggen in de back-end, boven in het menu voor Configuration > Basic Settings:

3. Links in het menu staat de optie Shop Settings. Breid deze optie uit:

4. Kies vervolgens voor Shops. Er zal een overzicht van de weergaven verschijnen.

5. Kies de shop waar SSL voor geactiveerd moet worden.

6. Er zal rechts een ‘Details’ menu getoond worden: vink in dit menu de optie SSL Support aan, en sla vervolgens de instellingen op.

Shopware tutorials

Ben je op zoek maar meer informatie over Shopware, kijk dan ook eens op de community site van Shopware, hier zijn verschillende handleidingen (tutorials) in het Engels en Duits beschikbaar.

Contact

Als je bij Skyberate een SSL-certificaat besteld voor je webwinkel verzorgen wij de installatie op onze servers! Mocht je meer willen weten over Shopware en de oplossingen die wij kunnen bieden op het gebied van hosting voor Shopware, neem dan contact met ons op.  Je kunt ons bereiken via info@skyberate.nl of 0316-712 000.

in Shopware
Heeft deze handleiding jouw vraag beantwoord?