SSH verbinden met Mac OS X

Wat is SSH?

Secure Shell (kortweg: SSH) is een protocol uit de toepassingslaag van de TCP/IP-protocolgroep. De term SSH werd gemakshalve ook gebruikt voor het cliëntprogramma dat het protocol toepast (het serverprogramma heet sshd, ‘Secure Shell daemon’). SSH vervangt oudere protocollen zoals telnet, rlogin, en rsh/rexec door een beveiligbare variant daarvan. De standaard poort voor SSH is poort 22.

SSH maakt het mogelijk om op een versleutelde manier in te loggen op een andere computer, en op afstand commando’s op de andere computer uit te voeren via een shell. Omdat SSH met encryptie werkt, is het voor eventuele afluisteraars, die de (internet)verbinding aftappen, zo goed als onmogelijk om wachtwoorden of commando’s te achterhalen.

Regelmatig krijgen wij de vraag over hoe je SSH verbind met Mac OS X. Speciaal voor de Mac OS X gebruikers hebben wij deze handleiding geschreven over hoe je SSH kunt gebruiken met de terminal.

Let op: maak je gebruik van Windows? Dan verwijzen wij je graag door naar ons artikel SSH verbinden met Windows.
Let op: maak je gebruik van Linux? Dan verwijzen wij je graag door naar ons artikel SSH verbinden met Linux.

SSH verbinding maken vanuit de terminal

1. In de menubalk kiezen we Ga en dan Programma’s.

Mac OS X Programma's

2. Vervolgens kiezen we Hulpprogramma’s

Mac OS X Hulpprogramma's

3. Kies voor Terminal om de terminal te starten.

Mac OS X Terminal

4. Zodra de terminal is geopend gaan we verbinden met het volgende commando: ssh gebruikersnaam@jouwdomein.nl gevolgd door Enter (domeinnaam zonder www).

Terminal - Bash

5. Vervolgens vraagt de terminal om het wachtwoord (gelijk aan die van cPanel) van het account. Als je deze invult zie je geen cursor verschuiven.

Terminal - SSH

6. Vanaf dit moment is jouw account door middel van SSH verbonden met de server.

Terminal - SSH

in SSH
Was dit artikel behulpzaam?