SSH verbinden met Linux

Wat is SSH?

Secure Shell (kortweg: SSH) is een protocol uit de toepassingslaag van de TCP/IP-protocolgroep. De term SSH werd gemakshalve ook gebruikt voor het cliëntprogramma dat het protocol toepast (het serverprogramma heet sshd, ‘Secure Shell daemon’). SSH vervangt oudere protocollen zoals telnet, rlogin, en rsh/rexec door een beveiligbare variant daarvan. De standaard poort voor SSH is poort 22.

SSH maakt het mogelijk om op een versleutelde manier in te loggen op een andere computer, en op afstand commando’s op de andere computer uit te voeren via een shell. Omdat SSH met encryptie werkt, is het voor eventuele afluisteraars, die de (internet)verbinding aftappen, zo goed als onmogelijk om wachtwoorden of commando’s te achterhalen.

Regelmatig krijgen wij de vraag over hoe je SSH verbind met Linux. Speciaal voor de Linux gebruikers hebben wij deze handleiding geschreven over hoe je SSH kunt gebruiken met de terminal.

Let op: maak je gebruik van Windows? Dan verwijzen wij je graag door naar ons artikel SSH verbinden met Windows.
Let op: maak je gebruik van Mac OS X? Dan verwijzen wij je graag door naar ons artikel SSH verbinden met Mac OS X.

SSH verbinding maken vanuit de terminal met een wachtwoord

1. SSH via Linux is het makkelijkste via de terminal. De terminal wordt in Ubuntu geopend met de toetsencombinatie ctrl-alt-T. Op CentOS (Gnome) is de terminal te vinden onder Applications > Utilities > Terminal.

2. Eenmaal in de terminal voer je het volgende commando uit:

ssh gebruikersnaam@jouwdomein.nl 

3. Mogelijk krijg je bij de eerste keer de melding dat de authenticiteit van de host niet vastgesteld kan worden (The authenticity of host ‘ ()’ can’t be established.). Dit betekent dat je nog niet eerder verbonden bent geweest. De melding verschijnt enkel de eerste keer. Na accepteren komt deze melding niet meer terug.

4. Vervolgens vraagt de terminal om het wachtwoord (gelijk aan die van cPanel) van het account.

Let op: Tijdens het typen zal de cursor niet verschuiven!

SSH verbinden met Linux

5. Vanaf dit moment is jouw account door middel van SSH verbonden met de server.

Contact

Mocht je er naar aanleiding van deze handleiding toch niet uitkomen, wij helpen je graag. Dit kan via onze contactpagina, info@skyberate.nl of 0316-712000.

in SSH
Was dit artikel behulpzaam?