SMTP configureren in Shopware 5

Let op: deze handleiding is specifiek voor Shopware 5. Voor het configureren van SMTP in Shopware 6 verwijzen we naar onze handleiding SMTP configureren in Shopware 6.

Soms kan het voorkomen dat de transactionele e-mail van Shopware in de spam beland bij diverse providers. Een van de oorzaken kan zijn dat de native PHPmailer gebruikt wordt, dat e-mails verstuurd in een format zoals gebruikersnaam@servernaam.nl.

Doordat dit niet het daadwerkelijke afzenderadres is, kan dit nog wel eens problemen opleveren met SPF-, DKIM- en andere verificaties die de ontvangende server uitvoert. Het gevolg hiervan is dat de e-mail niet of in de spambox van de ontvanger belanden.

In deze handleiding gaan we instellen dat Shopware e-mail verstuurd via SMTP, waardoor al deze punten opgelost kunnen worden en de kans groter is dat de mail wél aankomt.

In deze handleiding gaan we ervan uit dat de gewenste mailboxen al aangemaakt zijn.

Mocht dit nog niet het geval zijn, volg dan onze handleiding e-mailadressen beheren in cPanel.

Het maakt hierbij niet uit of de mail van jouw domein(en) via een andere provider lopen. Deze mailboxen worden alleen gebruikt voor het verzenden.

SMTP configureren in Shopware 5

1. Log in op de back-end van jouw Shopware installatie.

Shopware backend login

2. De e-mailinstellingen zijn te vinden in de backend onder Configuration > Basic settings.

3. Ga vervolgens naar Shop Settings > Mailers.

4. Er zal nu een nieuw scherm openen met diverse velden om in te vullen. Vanaf hier is het opletten: in het geval van meerdere sub- en language-shops zal er bovenaan per shop een tabblad staan, en moeten de instellingen op ieder tabblad apart worden ingevuld:

Het grootste voordeel om dit per shop in te moeten stellen, is dat er per shop een ander afzender-adres ingesteld kan worden.

De instellingen bestaan uit een aantal velden, die als volgt ingesteld moeten worden:

  • Sending method: SMTP
  • Message ID hostname:
  • Mail host: jouw eigen domeinnaam
  • Default port: 587
  • Connection prefix: TLS
  • SMTP Username: het eerder aangemaakte mailadres
  • SMTP Password: het bijbehorende wachtwoord
  • Connection auth: plain

5. Klik vervolgens op Save op de instellingen op te slaan.

Testen en troubleshooten van de instellingen

Helaas beschikt Shopware niet over een makkelijke testfunctie om te zien of alles goed gaat. Het makkelijkste is om in de front-end via de functie Wachtwoord vergeten een e-mail naar jezelf te sturen.

Mocht hier de melding verschijnen dat er een fout heeft voorgedaan, dan wordt de foutmelding vastgelegd in de logs van Shopware. Deze zijn terug te vinden in de map public_html/var/log. Hier staat per dag een apart logbestand.

Shopware tutorials

Ben je op zoek naar meer technische informatie over Shopware? Kijk dan vooral eens in onze kennisbank. De kennisbank wordt regelmatig aangevuld door onze experts op het gebied van Shopware. Kun je toch niet vinden wat je zoekt? Kijk dan ook eens op de Shopware community site, hier zijn verschillende handleidingen & tutorials in het Engels en Duits beschikbaar.

Contact

Mocht je meer willen weten over Shopware? Kijk dan vooral eens op onze Shopware hosting pagina. We bieden uitstekende hosting voor Shopware, in ieder prijssegment. Heb je specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op. Stuur een mail naar info@skyberate.nl, bel ons op 0316-71200 of start simpelweg een chat.

in Shopware
Was dit artikel behulpzaam?