Shopware 6 XML-sitemap configureren

Zodra je bezig gaat met SEO zal de term XML-sitemap vaker voorbij komen. Maar wat is een XML-sitemap en waarvoor gebruik je het? Een XML-sitemap is een soort inhoudsopgave van alle pagina’s van jouw website: hierin staan alle pagina’s, systematisch geordend. Door middel van deze sitemap vertellen we zoekmachines welke pagina’s geïndexeerd moeten worden, en hoe belangrijk deze zijn. In de sitemap staan diverse gegevens over de pagina’s, zoals de URL, de datum van de laatste wijzigingen, een indicatie hoe vaak de pagina wordt gewijzigd en hoe belangrijk de pagina is voor de website. Zo kunnen zoekmachines efficiënter werken, en zijn nieuwe en bijgewerkte pagina’s sneller terug te vinden in de zoekmachines.

Normaal gesproken zal Google alle pagina’s crawlen die hij tegenkomt, of dit nou een productpagina, een FAQ of een vergeten concept is dat nog niet gepubliceerd had mogen worden. Met een XML-sitemap kun je per pagina aangeven of die prioriteit heeft. Ook kun je de pagina’s die niet geïndexeerd mogen worden weglaten. Houd hierbij wel rekening met het feit dat bots verder kijken dan de sitemap, en deze pagina’s alsnog kunnen indexeren. Het is dus geen methode om pagina’s te verbergen voor bots en zoekmachines.

Let op: een URL niet opnemen in de sitemap is niet gelijk aan het blokkeren via de robots.txt. Zoekmachines kunnen pagina’s ook via alternatieve bronnen vinden. De XML-sitemap maakt het alleen een heel stuk makkelijker om te specificeren wat je wél geïndexeerd wil hebben.

Shopware 6 XML-sitemap configureren

Waar er voor Magento en WordPress een aantal instellingen gewijzigd moeten worden voor een optimale configuratie van de sitemap, regelt Shopware dit voor jou: Shopware 6 maakt gebruik van twee XML-sitemaps: de standaard sitemap, en een sitemap specifiek voor de mobiele pagina’s. Automatisch worden hier de product-pagina’s, categorieën en blog-pagina’s aan toegevoegd. Om ook ondersteuning voor grote shops met veel categorieën en producten te kunnen bieden, deelt Shopware de sitemap automatisch op in kleinere delen, en zal Shopware dit zelf automatisch bijwerken. Daarnaast wordt er compressie toegepast om een kleine filesize en dus snellere laadtijden te kunnen bieden.

Beïnvloeden automatisch genereren Shopware 6 XML-sitemap 

In de back-end zijn een aantal instellingen mogelijk, om het automatisch genereren te beïnvloeden:

Shopware 6 XML-sitemap configureren

De refresh-interval is alleen van toepassing op de live-strategy, en bepaalt hoe vaak de sitemap opnieuw opgebouwd wordt.

De strategieën werken als volgt:

  • Scheduled: Deze strategie update de sitemap via een ingeplande taak (cron);
  • Live: Deze strategie maakt een hele nieuwe sitemap als die nog niet bestaat, en maakt een compleet nieuwe sitemap zodra de refresh interval verloopt.
  • Manually: schakel het automatisch maken en bijwerken van de sitemap, zodat de sitemap alleen nog handmatig geüpdatet kan worden.

Het handmatig generen van de sitemap is mogelijk via SSH. Log in met SSH (Nog niet verbonden met SSH? Doe dat dan eerst. Het verbinden met SSH kan op drie manieren. Voor alle drie de manieren hebben wij een handleiding geschreven: SSH verbinden met Windows, SSH verbinden met Mac OS X of SSH verbinden met Linux.) op de server van jouw domeinnaam.

Eenmaal ingelogd in SSH voer je het volgende commando uit:

php bin/console sitemap:generate

De standaard instellingen zijn een refresh interval van 3600 (seconden, een uur), en de scheduled-strategy.

Shopware tutorials

Ben je op zoek naar meer technische informatie over Shopware? Kijk dan vooral eens in onze kennisbank. De kennisbank wordt regelmatig aangevuld door onze experts op het gebied van Shopware. Kun je toch niet vinden wat je zoekt? Kijk dan ook eens op de Shopware community site, hier zijn verschillende handleidingen & tutorials in het Engels en Duits beschikbaar.

Contact

Mocht je meer willen weten over Shopware? Kijk dan vooral eens op onze Shopware hosting pagina. We bieden uitstekende hosting voor Shopware, in ieder prijssegment. Heb je specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op. Stuur een mail naar info@skyberate.nl, bel ons op 0316-71200 of start simpelweg een chat.

in Shopware
Was dit artikel behulpzaam?