Shopware 5 XML-sitemap configureren

Zodra je bezig gaat met SEO zal de term XML-sitemap vaker voorbij komen. Maar wat is een XML-sitemap en waarvoor gebruik je het? Een XML-sitemap is een soort inhoudsopgave van alle pagina’s van jouw website: hierin staan alle pagina’s, systematisch geordend. Door middel van deze sitemap vertellen we zoekmachines welke pagina’s geïndexeerd moeten worden, en hoe belangrijk deze zijn. In de sitemap staan diverse gegevens over de pagina’s, zoals de URL, de datum van de laatste wijzigingen, een indicatie hoe vaak de pagina wordt gewijzigd en hoe belangrijk de pagina is voor de website. Zo kunnen zoekmachines efficiënter werken, en zijn nieuwe en bijgewerkte pagina’s sneller terug te vinden in de zoekmachines.

Normaal gesproken zal Google alle pagina’s crawlen die hij tegenkomt, of dit nou een productpagina, een FAQ of een vergeten concept is dat nog niet gepubliceerd had mogen worden. Met een XML-sitemap kun je per pagina aangeven of die prioriteit heeft. Ook kun je de pagina’s die niet geïndexeerd mogen worden weglaten. Houd hierbij wel rekening met het feit dat bots verder kijken dan de sitemap, en deze pagina’s alsnog kunnen indexeren. Het is dus geen methode om pagina’s te verbergen voor bots en zoekmachines.

Let op: een URL niet opnemen in de sitemap is niet gelijk aan het blokkeren via de robots.txt. Zoekmachines kunnen pagina’s ook via alternatieve bronnen vinden. De XML-sitemap maakt het alleen een heel stuk makkelijker om te specificeren wat je wél geïndexeerd wil hebben.

Shopware 5 XML-sitemap configureren

Waar er voor Magento en WordPress een aantal instellingen gewijzigd moeten worden voor een optimale configuratie van de sitemap, regelt Shopware dit voor jou: Shopware 5 maakt gebruik van twee XML-sitemaps: de standaard sitemap, en een sitemap specifiek voor de mobiele pagina’s. Automatisch worden hier de product-pagina’s, categorieën en blog-pagina’s aan toegevoegd.

Zaken zoals de account-pagina’s en het winkelmandje zijn uitgezonderd (deze krijgen ook een noindex-tag mee om indexeren tegen te gaan).

Daarnaast bevatten de sitemaps ook geen variant of filter-URL’s. Als een pagina een filter suffix bevat wordt er ook een noindex-tag meegegeven vanuit Shopware, bijvoorbeeld: https://domeinnaam.nl/clothing /?p=1&o=1&n=13&f=4|5

Shopware tutorials

Ben je op zoek naar meer technische informatie over Shopware? Kijk dan vooral eens in onze kennisbank. De kennisbank wordt regelmatig aangevuld door onze experts op het gebied van Shopware. Kun je toch niet vinden wat je zoekt? Kijk dan ook eens op de Shopware community site, hier zijn verschillende handleidingen & tutorials in het Engels en Duits beschikbaar.

Contact

Mocht je meer willen weten over Shopware? Kijk dan vooral eens op onze Shopware hosting pagina. We bieden uitstekende hosting voor Shopware, in ieder prijssegment. Heb je specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op. Stuur een mail naar info@skyberate.nl, bel ons op 0316-71200 of start simpelweg een chat.

in Shopware
Was dit artikel behulpzaam?