Return-path configureren in Magento 2

Let op: maak je gebruik van Magento 1? Dan verwijzen wij je graag door naar onze handleiding: Return-path configureren in Magento 1.

Wat is een return-path?

Een return-path is een verborgen onderdeel van een e-mail. Het return-path staat in de e-mail header en staat los van het adres waar je de e-mail mee hebt verzonden. De belangrijkste functie van een return-path is het bepalen van een bestemming voor foutmeldingen van de e-mails die niet geleverd konden worden (bounces). Een andere reden waarom je dit zou willen aanpassen is de afleverbaarheid van je e-mails vanuit je website. Het return-path in Magento 2 komt standaard niet overeen met het afzenderadres, hierdoor kunnen problemen ontstaan.

Waarom is een return-path belangrijk?

Gebruik maken van een return-path is aan te raden wanneer je grote aantallen e-mails gaat sturen. Wanneer je naar een grote groep verstuurd voor bijvoorbeeld een campagne, kunnen e-mails om meerdere redenen terugkomen. Met een ander e-mailadres als return-path hou je de mailbox waarvan het adres werd gebruikt als originele afzender schoon. De bounces die zijn binnengekomen op het return-path kunnen op deze manier makkelijker worden verwerkt.

Het komt echter vaker voor dat wij een return-path in dienen te stellen om de afleverbaarheid te verbeteren van e-mails die verstuurd worden vanuit een website. Zonder verdere configuratie kunnen de e-mails door bepaalde partijen worden gezien als spam. Standaard zal het return-path niet je domeinnaam bevatten, met een juist return-path zal de ontvangende server je SPF en DKIM kunnen controleren, hierdoor zal de e-mail minder snel worden gezien als spam. Dit is op zijn beurt weer goed voor de reputatie van je domein.

Return-path configureren in Magento 2

1. Log in op de backend van jouw Magento 2 store door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /beheer. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/beheer.

2. Ga naar STORES > Configuration.

Magento 2 Stores Configuration

3. Klik op ADVANCED > System.

Magento 2 Advanced System

3. Vouw de opties onder Mail Sending Setting uit.

Magento 2 Mail Sending Settings

Zet de optie Set Return-Path op Specified en vul daaronder het Return-Path in.

Dit kan het afzenderadres zijn, bijvoorbeeld info@jouwdomeinnaam.nl maar dit kan ook een e-mailadres van je domein dat anders is dan het afzenderadres voor het geval dat je de bounces wilt ontvangen in een andere mailbox, bijvoorbeeld return@jouwdomeinnaam.nl.

Magento Set Return Path

Nu kun je de werking van je aanpassing testen. Je kunt nu het return-path vinden in de e-mailheader van de mails. Je zult nu ook voor de e-mail vanuit de website verbetering zien in de score wanneer je bijvoorbeeld deze tool gebruikt: https://www.mail-tester.com/.

in Magento 2
Was dit artikel behulpzaam?