Remote toegang tot MySQL configureren

Wat is MySQL?

MySQL is een databasetechniek. Een database maakt het opslaan, updaten en opvragen van informatie eenvoudig. MySQL is een databasemanagementsysteem dat gebruikt maakt van de meest gestandaardiseerde databasetaal: Structured Query Language, of SQL. MySQL is later ontwikkeld door vrijwilligers en is open source. MySQL wordt gebruik voor veel internettoepassingen zoals CMS’en en blog-software en wordt veel gebruikt in combinatie met Linux en Apache. Deze combinatie wordt vaak gebruikt bij hostingpakketten die gebruik maken van bijvoorbeeld Linux.

Hoe werkt Remote toegang tot MySQL

In sommige specifieke situaties kan het nodig zijn om een van de MySQL-database extern te benaderen. Situaties waarin dit voor kan komen zijn bijvoorbeeld een (webapplicatie) die extern draait en gebruik maakt van een database op onze server, of als je databases met bijvoorbeeld MySQL workbench wil gaan beheren of onderhouden.

Uit veiligheidsoverwegingen is dit niet standaard mogelijk, en zijn databases alleen via de lokale server te benaderen. In cPanel is dit vrij makkelijk aan te passen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is het externe IP-adres of de hostname van de server of computer waarmee u de database wilt benaderen.

IP-adres opzoeken

Het IP-adres van de internetverbinding waar je thuis gebruik van maakt is te vinden op https://watismijnip.nl. Eventueel kunnen hostnames ook gebruikt worden (applicatie.domeinnaam.nl of hosting###.skyberate.net).

Toegang configureren

Om een externe SQL-verbinding te maken met je database moet je de toegang configureren vanuit cPanel. In deze handleiding leggen wij uit hoe je dat doet.

1. Login op cPanel door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /cpanel. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/cpanel.

cPanel log in

2. Kies vervolgens onder Databases voor Externe MySQL (Engels: Remote MySQL).

Externe MySQL

Je krijgt het volgende scherm te zien:

externe mysql

Onderaan, onder Manage Access Hosts staan de IP-adressen die op dit moment kunnen verbinden met de databases onder jouw cPanel account. Standaard staat hier het externe IP-adres van de server ingevuld staan (deze kan afwijken van de afbeelding!).

3. Hier kun je de IP-adressen/domeinen van de hosts toevoegen die toegang mogen krijgen tot de databases.

Bij Toegangshost toevoegen kan je nieuwe IP-adressen toevoegen die toegang mogen krijgen tot de database. Vul hierbij de volgende gegevens in:

– Bij Host vul je het externe IP-adres of de hostname in van het systeem dat toegang moet krijgen. Hier kun je indien nodig een jokerteken gebruiken. Als je bijvoorbeeld alle hosts in de range “185.87.250.0-185.87.250.255” toe wilt staan, dan kun je hier “185.87.250.%” invullen.
– Bij Comment kan je een omschrijving toevoegen. Dit veld is optioneel en niet verplicht.

5. Klik na het invullen op Host toevoegen, en als het goed is kan de verbinding na enkele seconden tot stand gebracht worden.

Domein toevoegen

Er kan nu vanaf de ingestelde locaties verbinding gemaakt worden met de database server. Mocht het na het toevoegen van de IP-adressen niet lukken om een verbinding tot stand te brengen, controleer dan de volgende punten:

– Heb je de correcte hostname of IP-adressen gebruikt?
– Kloppen de databasenaam en gebruikersnaam die gebruikt worden?
– Worden de uitgaande verbindingen geblokkeerd door de provider van het andere systeem?

Contact

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze handleiding, neem dan contact met ons op. Dit kan via info@skyberate.nl of 0316-712000.

in cPanel
Was dit artikel behulpzaam?