Maak, bewaar of herstel een back-up via DirectAdmin

Het belang van een back-up

Het belang van het maken van een bank-up wordt helaas nog steeds niet altijd ingezien. Zonder back-up kunnen er vervelend situaties ontstaan. Stel je update een plugin die achteraf toch niet compatible blijkt te zijn met de huidige versie van je CMS en daardoor je website onbereikbaar is. Wanneer je dagelijks een back-up maakt is het vervelend dat het gebeurd, maar doordat je een back-up hebt is je website binnen no-time weer online. Zonder back-up kan het nog wel eens een heel lastig pakket worden.

Back-up van Skyberate

Wij maken elke nacht een back-up van iedere website bij ons gehost. Deze back-ups bewaren wij vervolgens 30 dagen. Mocht er iets misgaan met je website, dan kun je altijd bij ons terecht voor een back-up. Maar dat wij een back-up maken moet jou er niet van weerhouden om ook zelf dagelijks of periodiek een back-up te maken van je website, email en databases.

Hoe vaak moet ik een back-up maken?

Hoe vaak je een back-up maakt hangt af van hoe vaak je wijzigingen doet aan je website. Ben je dagelijks wijzigingen aan het doorvoeren? Dan is het raadzaam om elke dag een back-up te maken zodat je altijd kunt terugvallen op de meest recente versie. Doe je wekelijks of misschien zelfs maandelijks wijzigingen? Dan is een wekelijks of maandelijkse back-up voldoende.

Back-up interface

1. Log in op DirectAdmin door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door :2222. Bijvoorbeeld domeinnaam.nl:2222.

2. Kies in het openingsvenster van het controlpanel de link Site Back-up. Er opent zich een venster met een aantal keuzemogelijkheden:

Hieronder worden alle punten nader toegelicht.

Website Data

Domains Directory

Hiermee maak je een back-up van alle bestanden in jouw domein map. Heb je meerdere domeinen, dan worden ze allemaal bewaard. De mappen in de back-up bevatten: logs, private_html, public_ftp, public_html en statistieken. Subdomeinen bevinden zich in de map public_html en worden ook bewaard. Kies deze optie als je alleen een back-up van de inhoud van jouw website wil maken en je niet bezorgd bent over de instellingen.

Subdomain Lists

Hiermee maak je een back-up van de namen van de subdomeinen, niet van de bestanden in de subdomeinen. Gebruik deze optie als je veel subdomeinen hebt. Als je geen back-up maakt van de subdomein lijsten, moet je bij een systeemfout handmatig alle subdomeinen opnieuw aanmaken.

E-mail

POP Accounts: Hiermee maak je en back-up van de accountinstellingen voor al je POP-mailadressen.

Forwarders: Hiermee maak je een back-up van al je forwarders.

Autoresponders: Hiermee maak je een back-up van al je autoresponders accounts en de inhoud van de boodschap van de autoresponders.

Vacation Messages: Hiermee maak je een back-up van alle vakantieberichten en hun instellingen.

E-mail Settings: Hiermee maak je een back-up van alle filters en e-mail aliassen (catch-all).

FTP

FTP Accounts

Hiermee maak je een back-up van al jouw FTP-accounts.

Let op: de bestanden in de FTP-mappen worden niet bewaard. Om deze bestanden te bewaren kies je Domains Directory in het openingsvenster van het controlpanel.

FTP Settings

Hiermee maakt je een back-up van al jouw FTP-voorkeuren, zoals het al dan niet gebruik van anonymous FTP of de mogelijkheid tot anoniem uploaden.

Databases

Back up all User Databases

Hiermee maak je een back-up van alle MySQL databases die bij jouw account horen. Het is belangrijk regelmatig een back-up te maken van jouw databases, zeker als ze een belangrijk deel van jouw site vormen, zoals bijvoorbeeld met forums.

Het maken van een back-up

Het maken van een back-up in DirectAdmin is vrij eenvoudig. Volg onderstaande stappen om een back-up te maken.

1. Vink alle onderdelen uit bovenstaande venster aan waarvan je een back-up wil maken.

2. Klik op de knop Create Back-up.

Onderaan de pagina verschijnt een link naar de back-up die je zojuist hebt gemaakt. Dit ziet er ongeveer zo uit: Click Here to Download the Latest Backup – backup-May-15-2003-1.tar.gz

3. Download de back-up door op de link te klikken, of verlaat het menu.

De back-up is gemaakt. Deze kun je nu of op een later moment downloaden.

Aanvullende Informatie

Het back-up bestand heeft deze vorm:

([backup]-[Maand]-[Dag]-[Jaar]-[Backup nummer])

Heb je meerdere back-ups gemaakt op dezelfde dag, dan zien ze er ongeveer zo uit:

backup-May-15.2003-1.tar.gz

backup-May-15.2003-2.tar.gz

backup-May-15.2003-3.tar.gz

Hierdoor worden de bestanden niet overschreven.

Het bewaren van back-ups

DirectAdmin bewaard back-ups in de map /back-up, maar wij raden aan de bestanden te downloaden zodat je deze ook op jouw eigen computer kunt opslaan. Dit is de veiligste methode, omdat de mogelijkheid bestaat dat de backups op de server verloren gaan bij eventuele systeemstoringen. Om alle backups te bekijken kun je klikken op de link Click here for a list of your current backups. Je komt dan in de map /backups van de File Manager.

In de /backups map kun je elke gemaakte back-up downloaden. Klik op de bestandsnaam van de back-up om de download te starten. Ook kun je hier bestanden verplaatsen naar andere mappen, en oude back-ups die je niet meer nodig hebt verwijderen.

Het herstellen van een backup

1. Als de back-up op jouw computer staat, dan kun je dit bestand uploaden naar de server. Upload het back-up bestand van jouw harddisk naar de map /backups. Dit kan met FTP of door te klikken op Click here for a list of current backups in het back-up hoofdmenu. Klik vervolgens op de knop Upload files to current directory.

2. Vervolgens selecteer je in het menu het bestand dat je wil herstellen. In het dropdown menu vindt je alle back-up bestanden. Kies het bestand dat je wil herstellen en klik vervolgens op de knop Select Restore Options.

3. Selecteer in het venster de onderdelen die je wil herstellen. In onderstaand voorbeeld is een back-up gemaakt van alle Databases onderdelen. De onderdelen waar geen back-up van gemaakt is zijn niet aangevinkt.

Kies nu welke onderdelen je wil herstellen. Als je jouw keuze gemaakt hebt, klik dan op Restore Selected Items. Als het herstellen succesvol is verlopen, kom je vanzelf weer in het back-up hoofdmenu.

in DirectAdmin
Was dit artikel behulpzaam?