Domeinnaam wijzigen in WordPress

Het kan voorkomen dat je je WordPress-installatie op een ander domeinnaam wilt laten draaien of wilt aanpassen, bijvoorbeeld aanpassen naar HTTPS, www. toevoegen of weghalen of de URL wilt wijzigen naar een submap als /blog. In deze handleiding laten we je zien hoe dit eenvoudig kan worden gedaan.

De domeinnaam die je wilt gaan gebruiken moet gekoppeld zijn aan je hostingpakket als een alias of subdomein en moet dezelfde documentroot hebben als de huidige domeinnaam.

Domeinnaam wijzigen in WordPress

1. Log in op jouw WordPress-installatie door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /wp-admin. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/wp-admin.

1.1 Maak je gebruik van cPanel? Dan is het ook mogelijk om via daar jouw WordPress-installatie te bereiken. Log in op cPanel door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /cPanel. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/cpanel.

1.2 Navigeer vervolgens naar Mijn applicaties en klik op de link van wp-admin.

2. Ga vervolgens naar Instellingen > Algemeen in het menu aan de linkerkant.

WordPress Algemene Instellingen

3. Beide opties, WordPress-adres (URL) en Siteadres (URL), kan je hier wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld ‘http’ vervangen voor ‘https’ als je een SSL-certificaat hebt, ‘www’ toevoegen of weghalen of een geheel andere domeinnaam invullen die gekoppeld is aan je hostingpakket. Bij Siteadres (URL) kun je bijvoorbeeld https://websitenaam.nl/blog invullen, dit is vervolgens in de adresbalk te zien voor bezoekers.

Domeinnaam wijzigen in WordPress

Nog geen SSL-certificaat?

Wij bieden een SSL-certificaat aan vanaf €39. – excl. btw per jaar en een EV-certificaat vanaf €159, – excl. btw per jaar. Je hebt dan een professioneel certificaat waarbij je veiligheid verzekerd is. Voor bedrijven, en zeker webshops, adviseren wij dit. Heb je niet de mogelijkheid om te kiezen voor een betaald certificaat, dan kunnen we je een certificaat via LetsEncrypt of AutoSSL aanbieden.

Interne links wijzigen

Om ook alle interne links te wijzigen gebruiken we WP-CLI. Hiermee kun je een search en replace uitvoeren op de database. Dit doen via de SSH command line.

1. Log in met SSH (Nog niet verbonden met SSH? Doe dat dan eerst. Het verbinden met SSH kan op drie manieren. Voor alle drie de manieren hebben wij een handleiding geschreven: SSH verbinden met Windows, SSH verbinden met Mac OS X of SSH verbinden met Linux.) op de server van jouw domeinnaam.

2. Ga naar de document root van jouw website. In de meeste gevallen is dit de public_html. Het commando zou dan kunnen zijn: cd public_html

3. Vervolgens gaan we een testcommando uitvoeren. Daarmee kunnen we precies zien wat en hoeveel regels er gewijzigd worden. Voer het testcommando uit:

wp-cli search-replace 'http://oude-url.nl http://nieuwe-url.nl -dry-run

Doordat je het commando met een -dry-run uitvoert zal de wijziging niet worden doorgevoerd.

4. Wanneer je weet dat de resultaten van het testcommando goed zijn, dan kun je het commando uitvoeren zonder -dry-run. Het commando ziet er dan zo uit:

wp-cli search-replace 'http://oude-url.nl http://nieuwe-url.nl

Als alle stappen correct gevolgd zijn, dan is nu de URL van jouw WordPress-website gewijzigd.

in WordPress
Was dit artikel behulpzaam?