Cronjob activeren in Shopware 5

Een cronjob is een terugkerende taak welke op een bepaald tijdstip of met een bepaald interval (iedere x-aantal minuten of uren) een programma of script uitvoert. Cronjobs kunnen binnen Shopware gebruikt worden voor verschillende taken: controleren van voorraden, het versturen van mails of het verzamelen van gegevens. Een standaard Shopware installatie biedt ondersteuning voor verschillende soorten taken die via cronjobs kunnen worden uitgevoerd, en kan er aanvullende functionaliteit via plug-ins worden toegevoegd. In onderstaande handleiding laten we zien hoe je cronjobs activeert voor Shopware

Cron instellen in cPanel

1. Log in op cPanel door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /cpanel. Bijvoorbeeld http://jouwdomeinnaam.nl/cpanel.

2. Navigeer vervolgens naar Advanced > Cron jobs.

3. Voeg hier een cronjob toe met de volgende instellingen: Kies bij Standaard instellingen de optie om eens in de 5 minuten een cron te draaien: (*/5 * * * *).

4. Vul vervolgens onderaan bij de opdracht het volgende commando in:

/usr/bin/php /home/"cPanel Gebruikersnaam"/public_html/bin/console sw:cron:run

Let op: vervang hier cPanel gebruikersnaam voor jouw eigen gebruikersnaam.

Shopware-basic-cron-1

Voorbereiden van de cache

1. Verder is er nog een handige cronjob die we in kunnen stellen. Met deze cronjob wordt de cache vast voorbereid, en in de cache gezet. Hierdoor hebben bezoekers geen last van ongecachte pagina’s die voor een slechte gebruikerservaring kunnen zorgen. Ons advies is om deze één keer per dag te laten draaien. Gebruik hiervoor onderstaande commando:

/usr/bin/php /home/"cpanel gebruikersnaam"/public_html/bin/console sw:warm:http:cache 

Let op: vervang hier cpanel gebruikersnaam voor jouw eigen gebruikersnaam.

Aanmaken-Cron-Warm-Cache-1
2. Nadat de cronjobs in cPanel zijn toegevoegd, moeten we in Shopware de cron-plugin activeren. Ga naar de backend, open het menu Instellingen en klik op Plugin Manager (of druk na het inloggen op CTRL+ALT+P).

3. Als de plugin manager geladen is navigeer je naar Management > Geïnstalleerd.

plugin-menu

4. Activeer de cron-plugin door op het groene cirkeltje te klikken. Het gaat om de basis-plugin cron. Met de overige cron-plugins hoef je nog niets te doen.

Plugin manager

5. Navigeer naar Instellingen > Basisinstellingen en klap de categorie Systeem uit. Kies hier voor Cronjobs. Hier is per taak te controleren wanneer deze gelopen hebben, en weer gaan lopen. Daarnaast is aan te passen hoe vaak de taken worden gedraaid.

plugin-manager-v2

De cronjobs zijn nu ingesteld en de cache wordt opgewarmd.

De Cronjob instellen met SSH

1. Log in met SSH (Nog niet verbonden met SSH? Doe dat dan eerst. Het verbinden met SSH kan op drie manieren. Voor alle drie de manieren hebben wij een handleiding geschreven: SSH verbinden met Windows, SSH verbinden met Mac OS X of SSH verbinden met Linux.) op de server van jouw domeinnaam.

2. Nadat je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevuld, kun je het volgende commando uitvoeren:

Crontab -e

3. Je komt nu in een tekstverwerker terecht met de cron regels die zijn ingesteld. Voeg onderaan de volgende regels toe als deze nog niet aanwezig zijn.

0 7 * * * /usr/local/bin/php /home/”username”/public_html/bin/console sw:warm:http:cache

Let op: verander username naar jouw gebruikersnaam van o.a. cPanel/FTP/SSH.

Zodra de cron is toegevoegd wordt deze automatisch uitgevoerd.

Shopware tutorials

Ben je op zoek naar meer technische informatie over Shopware? Kijk dan vooral eens in onze kennisbank. De kennisbank wordt regelmatig aangevuld door onze experts op het gebied van Shopware. Kun je toch niet vinden wat je zoekt? Kijk dan ook eens op de Shopware community site, hier zijn verschillende handleidingen & tutorials in het Engels en Duits beschikbaar.

Contact

Mocht je meer willen weten over Shopware? Kijk dan vooral eens op onze Shopware hosting pagina. We bieden uitstekende hosting voor Shopware, in ieder prijssegment. Heb je specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op. Stuur een mail naar info@skyberate.nl, bel ons op 0316-71200 of start simpelweg een chat.

in Shopware
Was dit artikel behulpzaam?