Bestanden overzetten met SSH

Wij zien dat veel klanten hun bestanden tussen hostingpakketten met FTP overzetten. De bestanden worden gedownload van de ene hostingomgeving en geüpload naar de andere hostingomgeving. Dat werkt prima, maar als je bekend bent met de commandline rsync, kan je bestanden efficiënter en sneller overzetten. Met het commando rsync kan je bestanden direct van Server A naar server B overzetten. Om met rsync te kunnen werken, is het van belang dat je SSH-toegang hebt tot je hostingomgeving en dat je provider rsync heeft geïnstalleerd. Op alle servers van Skyberate is dat het geval.

Bestanden overzetten met SSH

Bestanden overzetten met rSync

1. Log in met SSH (Nog niet verbonden met SSH? Doe dat dan eerst. Het verbinden met SSH kan op drie manieren. Voor alle drie de manieren hebben wij een handleiding geschreven: SSH verbinden met Windows, SSH verbinden met Mac OS X of SSH verbinden met Linux.) op het hostingpakket met de bestanden die je wilt overzetten.

2. Zodra je ingelogd bent met SSH, bevind je jezelf in de map /home/gebruikersnaam. Door het commando ls in te voeren, zie je de inhoud van die map. Met het commando cd mapnaam verplaats je je naar een andere map. Zorg dat je je in de map bevindt waarin je de map kunt zien die je wilt overzetten. Om een volledige map te verplaatsen, gebruik je dit commando:

Rsync -avz mapnaam gebruikersnaam@doel.server.nl:/home/gebruikersnaam/

Vervang gebruikersnaam in het bovenstaande commando door je gebruikersnaam op de server waar je de bestanden naartoe wilt zetten. Doel.server.nl vervang je door de hostnaam of het IP-adres van de andere server, en het stuk na de : is het pad waar je de nieuwe map of het nieuwe bestand wilt plaatsen.

3. Als je bovenstaande commando invoert en op enter drukt, zie je dat alle bestanden overgezet worden. Zodra het commando is uitgevoerd, krijg je te zien of alles succesvol is overgezet.

Better safe, than sorry

Wees voorzichtig bij het overzetten met bestanden via rsync. Gebruik je het commando verkeerd, dan kunnen je bestanden in een verkeerde map verschijnen. Dat is niet altijd gevaarlijk, maar levert wel wat opruimwerkzaamheden op. Het kan daarom nooit kwaad om een backup te maken. Voor het maken van een backup kun je onze handleiding volgen: Het creëren en restoren van een backup in cPanel voor onze Magento Hosting.

Contact

Mocht je toch nog vragen hebben naar aanleiding van deze handleiding, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via info@skyberate.nl of 0316-712000

in Algemeen
Heeft deze handleiding jouw vraag beantwoord?