Back-up creëren via cPanel

Wat is een back-up?

Een back-up is letterlijk vertaald een reservekopie. Een back-up is een kopie van bijvoorbeeld alle belangrijke bestanden die op een pc staan, websitegegevens of e-mail. Met de kopie kan worden voorkomen dat data verloren gaat wanneer er onverhoopt wat mis mocht gaan. Een op de juiste manier gemaakte back-up kan altijd zonder problemen weer worden teruggezet.

Waarom is het creëren van een back-up belangrijk?

Door het niet maken van back-ups kunnen er vervelende situaties ontstaan. Stel dat een plugin na het updaten toch niet compatible blijkt te zijn met de huidige versie van het desbetreffende CMS en daardoor de website onbereikbaar is. Wanneer er back-ups gemaakt zijn is het alsnog een vervelende situatie, maar met een back-up is de website binnen no-time weer bereikbaar.

Hoe vaak moet ik een back-up creëren?

Het is verstandig om een back-up te maken voor elke grote wijziging aan een website of webshop. Voer je dagelijks wijzigingen door? Dan is het raadzaam om elke dag een back-up te maken zodat altijd kan worden teruggevallen op de meest recente versie. Voer je wekelijks of misschien zelfs maandelijks wijzigingen door? Dan is een wekelijkse of maandelijks back-up voldoende.

Back-up van Skyberate

Wij maken elke nacht een back-up van iedere website bij ons gehost. Deze back-ups bewaren wij vervolgens 30 dagen. Mocht er iets misgaan met je website, dan kun je altijd bij ons terecht voor een back-up. Maar dat wij een back-up maken moet jou er niet van weerhouden om ook zelf dagelijks of periodiek een back-up te maken van je website, email en databases.

Back-up creëren

1. Log in op cPanel door jouw domeinnaam in te voeren gevolgd door /cpanel. Bijvoorbeeld: www.domeinnaam.nl/cpanel.

2. Navigeer naar Files > Backup Wizard.

cPanel Backup Wizard

3. Klik vervolgens op Back Up om een back-up te creëren.

4. Klik nu op Volledige back-up om een back-up te maken van de gehele site, e-mails, MySQL-databases en email filters. Liever alleen een back-up maken van een specifiek onderdeel? Kijk dan onder Gedeeltelijke back-up selecteren en kies het gewenste onderdeel. Wij gaan nu echter verder met het maken van een volledige back-up

cPanel back-upwizard Volledige back-up

5. Kies de plek waar cPanel de back-up moet opslaan, bijvoorbeeld naar een externe FTP-server. In deze handleiding kiezen we voor basisdirectory, namelijk home/voorbeeldgebruikersnaam.

Basisdirectory

6. Graag een melding ontvangen wanneer de back-up voltooid is? Vul jouw e-mailadres in het invulveld onder E-mailadres en klik vervolgens op Back-up genereren. Liever geen e-mailmelding ontvangen? Vink Geen e-mailmelding verzenden wanneer de back-up is voltooid aan en klik vervolgens op Back-up genereren.

cPanel back-upwizard Back-up genereren

De back-up word gegenereerd.

in cPanel
Was dit artikel behulpzaam?