Hoe omgaan met verkeerspieken op een webshop

Hoe omgaan met verkeerspieken op een webshop

Er was eens een tijd dat je ongeveer elk product via het internet had kunnen verkopen en daar veel geld mee had kunnen verdienen. De concurrentie was minimaal, er lagen minder gevaren op de loer en je hoefde je geen zorgen te maken over verkeerspieken die je server overbelastten. Maar die tijd ligt achter ons.

De moderne ondernemers worden dagelijks geconfronteerd met e-commerce uitdagingen die het bedrijf flink kunnen schaden als ze niet op de juiste manier worden afgehandeld. In een snel veranderend digitaal landschap moet men snel schakelen om relevant te blijven. Om te concurreren en om het aantal conversies te stimuleren, bieden webshops verschillende acties aan om potentiële klanten aan te trekken, vooral tijdens de feestdagen.

Als gevolg van deze acties neemt het volume van het online verkeer aanzienlijk toe tijdens de grootste e-commerce piek van het jaar: kwartaal vier. Helaas zijn veel webshops niet in staat om standaard verkeerspieken effectief aan te pakken. Dus hoe ga je om met verkeerspieken om te zorgen dat je probleemloos de feestdagen doorkomt?

In deze blog lees je niet alleen wat verkeerspieken zijn en wanneer ze optreden, maar ook vind je tips om je te wapenen tegen deze verkeerspieken.

Wat zijn verkeerspieken?

Gewoonlijk groeit het websiteverkeer geleidelijk in de loop der tijd. Dit geeft de eigenaren ruimschoots de tijd om actie te ondernemen voordat het hostingpakket tegen zijn limiet stuit. Echter gebeuren er dingen waardoor veel mensen jouw webshop in één keer bezoeken, wat voor schommelingen in het verkeer zorgt. Dit kan van alles zijn; een actie, tv-commercial of e-mailcampagne. Deze schommelingen in het verkeer noemt men ook wel verkeerspieken.

Een grote bezoekersstroom is meestal goed nieuws, maar grote schommelingen in het verkeer kunnen ook gevaarlijk zijn. Veel verkeer is een goede zaak, want het betekent meer bezoekers die klant kunnen worden. Maar als jouw webshop niet is ingericht op schommelingen in het verkeer kan jouw webshop erg traag worden. En is het ergste geval zelfs offline gaan.