Vertrouwen in e-commerce: veilig online kopen met SSL

Vertrouwen in e-commerce: veilig online kopen met SSL

Veilig online kopen, dat wil toch iedereen? Net als bij het kopen in een fysieke winkel heb jij geen zin om rekening te houden met of je wel of niet veilig kunt shoppen. Denk hierbij aan het rekening houden met of je tas of portemonnee veilig is, want daar bewaar je jouw pasjes met privacygevoelige informatie. Of dat je bij het afrekenen rekening moet houden met of je betaalgegevens wel veilig worden afgeschermd.

Dus hoe weet je dan of je een webshop kan vertrouwen? In de eerste twee blogs uit deze reeks ‘Vertrouwen in e-commerce: de kracht van reviews’ en ‘Vertrouwen in e-commerce: webshop keurmerk’ bespraken we de waarde van reviews en keurmerken en hoe deze bijdragen aan het vertrouwen van een webshop.

In deze blog duiken we dieper in de wereld van SSL en hoe dit bijdraagt aan veilig online kopen. Je gaat lezen over wat een SSL-certificaat is, wat de waarden van een SSL-certificaat voor zowel webshop-eigenaar als consument zijn en wanneer je kiest voor een betaald of gratis SSL-certificaat.

Maak gebruik van https

Met een SSL -certificaat beveilig je de communicatie tussen de server en de browser van de bezoeker. De letter ‘s’ in https staat namelijk voor secure (Engels voor veilig). Vaak te herkennen aan het hangslot in de adresbalk, nog vóór de domeinnaam. Certificaten worden meestal geïnstalleerd op de hele website, en in sommige gevallen enkel op webpagina’s waar gebruikers privacygevoelige informatie achterlaten, zoals betalings- of inloggegevens.

Het kan zijn dat betaalmethoden worden aangeboden terwijl je toch niet veilig winkelt. Let daarom altijd op of op een betaalpagina, inlogpagina en webpagina met aanmeldformulieren een SSL-certificaat aanwezig is. Kijk of het webadres begint met https in plaats van http. Dit zijn tekenen dat je via een beveiligde verbinding betaalt.

Voor 2018 was het hangslot beter te herkennen door de groene kleur. Google is echter gestopt met het tonen van een groen hangslot omdat https de standaard moet zijn. In plaats daarvan toont Google een ‘Melding ‘Not secure’ bij websites zonder SSL.

Waarde van een SSL-certificaat?

Het verschil tussen online en offline is dat je in een fysieke winkel ziet waar je naar binnenstapt, en daar de afweging maakt of het wel of niet slim is om iets te kopen. Het probleem met online shoppen is dat een ‘nep’ webshop er supermooi uit kan zien, maar toch onbetrouwbaar is.

Internetcriminelen worden namelijk steeds beter in het kopiëren van webshops van bekende merken. Ook ontwerpen ze zelf webshops met een betrouwbare en veilige uitstraling. Alles wordt uit de kast gehaald om nietsvermoedende consumenten, zoals jij en ik, te verleiden om een bestelling te plaatsen en geld afhandig te maken. Gelukkig controleren de meeste consumenten (66%) of de webshop is aangesloten is bij een keurmerk.

Waarde van SSL voor webshops

Een SSL-certificaat is op meerdere gebieden waardevol voor webshops. Allereerst natuurlijk omdat een SSL-certificaat een symbool van vertrouwen is. Het geeft je bezoekers een gerust gevoel en straalt uit dat je bewust omgaat met data. Een certificaat houdt dus gegevens veilig en bouwt vertrouwen op tussen jou en jouw klanten, en daarnaast verbetert het jouw positie in de SERP. Doordat je hoger in de zoekresultaten komt kun je meer bezoekers verwachten, en doordat je meer vertrouwen uitstraalt kan het conversiepercentage aanzienlijk oplopen.

Waarde van SSL voor consumenten

Voor elke site, met name webshops, is een SSL-certificaat de enige toegestane manier om aan consumenten te tonen én te bewijzen dat de webshop authentiek is en dat de verbinding waarover de gegevens worden verzonden veilig en versleuteld is. Iedere consument kan deze gegevens inzien door op het hangslot en vervolgens op certificaat te klikken. Zoals eerder aangegeven beschermt een SSL-certificaat de betalingsgegevens, gebruikersnamen, wachtwoorden en nog veel meer. Daardoor kunnen consumenten veilig online kopen.

Kiezen voor een betaald of gratis SSL-certificaat

Wat is nou precies het verschil tussen een gratis en betaald SSL-certificaat? Het verschil tussen deze certificaten is het verificatieproces. Bij een gratis SSL-certificaat hoef je alleen je mailadres te verifiëren en deze kun je dus anoniem aanvragen. Dat biedt kansen voor internetcriminelen. Terwijl je bij een betaald SSL-certificaat moet verifiëren dat jij de houder van de domeinnaam aan de hand van strengere stappen; welke en de hoeveelheid stappen verschilt per certificaat en zijn hier te vinden.

Wanneer kies ik voor een betaald of gratis SSL-certificaat?

Een gratis SSL-certificaat is een prima optie voor blogs en kleine websites die je snel wilt beveiligen; bijvoorbeeld als korte termijn optie. Voor zakelijk websites is het wenselijk om te kiezen voor een betaald SSL-certificaat. Zeker wanneer het een webshop betreft met financiële transacties of een overdracht van privégegevens, is een betaald certificaat cruciaal. Een webshop met de hoogste validatie biedt de juiste beveiliging en draagt op lange termijn bij aan het bouwen van vertrouwen bij het grote publiek.

Veilig online kopen met SSL

Linksom of rechtsom, iedere website of webshop heeft een SSL-certificaat nodig. Als symbool voor vertrouwen, om privacygevoelige informatie te beschermen en voor een betere positie in de zoekmachine. Met een SSL-certificaat straal je vertrouwen uit en kunnen je bezoekers veilig online kopen.

Op onze SSL-certificaat pagina leggen we uit welk certificaat past bij je webshop. Straal vertrouwen uit, kies voor SSL. Kom je er niet uit of heb je vragen over SSL? We adviseren je graag over de beste mogelijke oplossing voor jouw situatie. Neem contact met ons op via 0316 – 712 000, info@skyberate.nl of start simpelweg een chat.