Een domeinnaam kiezen in 4 stappen

Een domeinnaam kiezen: 4 stappen tot de perfecte naam

Moeite met het kiezen van een domeinnaam? Het kiezen van een domeinnaam is een van de belangrijkste beslissingen die je als online ondernemer gaat nemen. Naast het kiezen van een geschikt platform om een website in te (laten) bouwen en hosting wat aansluit bij het platform, zegt jouw domeinnaam veel over wat je doet.

Gelukkig kent het internet voldoende tools die je kunt gebruiken als hulpmiddel om jouw domeinnaam zo effectief mogelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld zoekwoordonderzoek doen, een domeinnaam generator inzetten om ideeën op te doen en een aantal richtlijnen opstellen waaraan het domein moet voldoen om goed vindbaar te zijn.

In deze blog doorlopen we vier stappen die je helpen bij het kiezen van een domeinnaam die bijdraagt aan de branding van je website.

Waarom het wijs is goed na te denken over jouw domeinnaam

Een domeinnaam zegt veel over je identiteit en is voor je bezoekers vaak de eerste kennismaking met je bedrijf. Met een domeinnaam geef je consumenten een snelle indruk in wat jij te bieden hebt. En hoewel dit een van de hoofdredenen is, zijn er talloze redenen waarom het wijs is om een domeinnaam weloverwogen te kiezen:

  • Een herkenbare en eenvoudig te onthouden domeinnaam blijft beter hangen.
  • Een domeinnaam is goed voor de branding van je bedrijf. Het wijzigen van jouw domeinnaam in een later stadium kan leiden tot complicaties. Denk aan consumenten die jouw website niet meer goed kunnen vinden.
  • Wanneer je kiest voor een keyword domeinnaam kan dat bijdragen aan de SEO resultaten.

Mocht je nog niet overtuigd zijn, hopelijk is het nu duidelijk waarom het kiezen van een domeinnaam een zorgvuldig proces is. Overweeg al je opties voordat je een winnaar kiest.

Hoe kies je de perfecte domeinnaam voor je website

Natuurlijk kunnen we je niet vertellen welke domeinnaam het meest geschikt is voor jouw website. We kunnen je echter wel voorzien van een stappenplan die je kunt doorlopen om een weloverwogen keuze te maken.

Er leiden meerdere wegen naar Rome, het is niet voorgeschreven om deze stappen te volgen, maar het is wel een best practice voor het merendeel van de websites.

Stap 1. Kies een of meer zoekwoorden die jouw site vertegenwoordigen

Er zijn meerdere manieren om een duidelijke, onvergetelijke domeinnaam te genereren. Je kunt het domein van jouw site baseren op jouw naam, het product of de dienst die je verkoopt of de branche waar je in zit. Een belangrijk punt om rekening mee te houden is de strategie achter het domein: kies je voor een branded domeinnaam of keyword domeinnaam?

Wanneer je kiest voor een keyword domeinnaam neem je SEO-vriendelijke zoekwoorden op in de domeinnaam. Wanneer je badslippers verkoopt, dan kan het gebruik van ‘badslippers’ in de domeinnaam bijdragen aan een betere ranking in de zoekresultaten. Zeker wanneer je starter bent is dit een voor de hand liggende keuze, omdat je daardoor geen merknaam hoeft op te bouwen, zoals dat moet bij een branded domeinnaam. Je profiteert namelijk van het zoekwoord.

Het vinden van zoekwoorden met veel zoekverkeer en bij voorkeur ook weinig concurrentie kan via verschillende tools. Wij maken gebruik van Google Keyword Planner om te zoeken naar termen met een hoog zoekvolume en bij voorkeur ook lage concurrentie.

Stap 2. Plaats de woorden in een domeinnaam generator

Bij stap 1 heb je een aantal zoekwoorden gekozen, nu is het tijd om te brainstormen over ideeën voor de daadwerkelijke domeinnaam. Als je creatief bent is het meestal geen probleem om een aantal pakkende domeinnamen te bedenken. Echter kun je ook tools gebruiken om je te helpen bij het vinden van geschikte opties.

Het inzetten van een domeinnaam generator zal het proces makkelijker maken. Het is vrij simpel: je voert een zoekwoord in, drukt op genereer een naam en de generator verzint een combinatie. Om weer terug te komen op het badslipper voorbeeld: vul het zoekwoord ‘badslipper’ in voilà.

Domeinnaam generator

Noteer een aantal opties, deze gaan we bij de volgende stap verfijnen.

Direct registreren

Toch al tevreden met de domeinnaam? Check of die nog vrij is en registreer je domeinnaam direct. Is de naam in combinatie met de extensie al geregistreerd? Dan geeft de tool suggesties voor dezelfde naam, maar met een andere extensie.

Verschillende opties domeinnaam

Ben je niet bekend met domeinnamen, dan vraag je jezelf vast af wat een domeinextensie is. Daar komen we in stap 3 op terug.

Stap 3. Kies een domeinnaam gebaseerd op een aantal criteria

Bij de vorige stap heb je een aantal opties gekozen, bij deze stap gaan we de lijst verfijnen. Het is belangrijk om een domeinnaam te kiezen die past bij je doel, eentje die je aanspreekt en aansluit bij jouw bedrijf. Hieronder hebben we een aantal criteria opgesteld die je kunt gebruiken om de beslissing eenvoudiger te maken.

Voor het beste resultaat kies je een domeinnaam die:

  • Creatief en onvergetelijk is.
  • Duidelijk en beknopt.
  • Makkelijk te lezen en uit te spreken.

Als laatste ga je het Top Level Domain (TLD) v