Core Web Vitals wat is het en waarom belangrijk voor SEO

Core Web Vitals: wat is het en waarom belangrijk voor SEO?

Eens in de zoveel tijd start Google weer eens een initiatief om het web een betere plek te maken. Zo was er in 2014 het initiatief om HTTPS ofwel SSL-certificaten implementatie te bevorderen door hier een rangschikking voordeel aan te koppelen. Vervolgens was er in 2015 het onheilspellende genaamde ‘Mobilegeddon’, waarbij Google erop wilde aandringen dat alle websites mobielvriendelijk ontworpen worden, en web ontwikkelaars meer ‘mobile-first’ gaan denken. En in 2018 was er dan ook nog een update betreffende website laadtijd.

Google zit dus nooit stil, en om de zoveel jaar is er wel weer een hoepel waar website eigenaren idealiter doorheen springen, om hoog in Google zoekresultaten te komen en/of te blijven. De meest recente, ontwikkeling in dit rijtje is Core Web Vitals.

Wat zijn Core Web Vitals?

Medio midden juni 2021 zal Google een nieuwe rangschikking factor introduceren die deel uitmaakt van de Google Page Experience Algorithm Update die verschillende aspecten van de gebruikerservaring van een website meet. Dit wordt Core Web Vitals genoemd en de initiële uitrol zal een website evalueren op drie statistieken:

 • First Input Delay (FID)
  Algemeen beschaafd Nederlands: wanneer je op een knop drukt, hoe lang duurt het voordat de website reageert?
 • Largest Contentful Paint (LCP)
  Jip-en-janneke-taal: het grootste onderdeel van een webpagina, hoe snel laadt deze?
 • Cumulative Lay-out Shift (CLS)
  Gewonemensentaal: tijdens het laden van een pagina, verschuiven er elementen (waardoor je op hinderlijke wijze onbedoeld soms op het verkeerde klikt, zoals een advertentie)?

Core Web Vitals in context

Voordat we deze meeteenheden in detail definiëren, is het belangrijk om Core Web Vitals in haar context te begrijpen. Core Web Vitals volgt dezelfde algemene richting als andere updates met betrekking tot het meten van de gebruikerservaring van een website.

Gebruikerservaring en site kwaliteit zijn van groot belang voor Google. Met elke update, inclusief Core Web Vitals, blijft Google nieuwe manieren vinden om te bepalen wat zorgt voor een betere gebruikerservaring en wat een website van hogere kwaliteit maakt. Daarnaast blijft Google nieuwe manieren vinden om zaken die voorheen niet kwantificeerbaar waren binnen de gebruikerservaring van een website, kwantificeerbaar te meten. De Core Web Vitals metrieken zijn een uitvloeisel van dit thema: deze metrieken vertegenwoordigen nieuwe manieren om verschillende aspecten van de gebruikerservaring van een website kwantificeerbaar te meten.

Het belangrijkste dat je bij Core Web Vitals in gedachten moet houden, is dat dit niet de laatste keer is dat Google een wijziging met betrekking tot gebruikerservaring zal uitrollen. Het drijft website eigenaren wel eens tot waanzin, en maakt SEO uitbesteden aanlokkelijk. Maar vrees niet, ook Core Web Vitals, wanneer je de tijd neemt om deze te proberen te doorgronden, is geen hogere wiskunde. Ook voor niet-technische personen is dit te doen.

Hoewel je je idealiter blijft richten op het verbeteren van de Core Web Vital metrieken, is de bredere conclusie dat website beheerders andere manieren moeten vinden om alle aspecten van de gebruikerservaring van hun website te verbeteren.

Met dat alles in gedachten, laten we het nu eens hebben over de metingen.

Wat is First Input Delay?

First Input Delay (FID) meet hoe snel de website bruikbaar is. Dit is anders dan eerdere snelheidsmetingen die alleen evalueerden hoe snel de website laadde. In plaats daarvan meet FID een aspect van de manier waarop mensen met de website omgaan, waardoor dit een directere meting van de gebruikerservaring is.

Wat FID betreft, is een website bruikbaar als mensen er interactie mee kunnen hebben. Dat betekent dat mensen op een link moeten klikken of tikken, formulieren moeten invullen of video’s moeten afspelen. Bijv. stel dat iemand op de ‘afspelen knop’ drukt op een video op je website, hoe lang duurt het dan voordat die video daadwerkelijk begint af te spelen? Het is belangrijk op te merken dat zoomen, slepen en scrollen niet als interacties worden beschouwd als het om FID gaat.

Wat is een goede FID-score?

Google deelt de FID-scores in drie groepen in: goed, moet worden verbeterd of slecht. Om de rankingboost van Core Web Vitals te krijgen, moet FID (en de andere twee Core Web Vitals-metrieken) in het goede bereik liggen. Hier zijn de FID-bereiken:

 • Goed <=100ms
 • Behoefte aan verbetering <=300ms
 • Slecht >300ms

Dat betekent dat wanneer een bezoeker op je website voor het eerst probeert te communiceren met de website, de website binnen 100 milliseconden op die interactie moet reageren om als goed te worden beschouwd. Bijvoorbeeld, als je de website bezoekt en op een knop klikt, moet er binnen 1/10e van een seconde iets gebeuren als reactie op je klik op die knop.

De grens van 100 ms is niet willekeurig. Op dat tijdstip zal de reactie onmiddellijk aanvoelen. Tussen 100-300ms (in de categorie voor verbetering vatbaar), zal de website nog steeds vrij snel aanvoelen, maar een bezoeker zal een vertraging kunnen waarnemen. Ook al lijkt het snel, boven de 300ms, zal de website traag beginnen aanvoelen.

Onthoud dat FID niet betekent dat je website binnen 100ms volledig moet laden. De totale laadtijd is een andere metriek en die metriek is geen Core Web Vital. Natuurlijk, hoe sneller je website laadt en hoe efficiënter je server en code samenwerken om de website te laden, hoe sneller de FID van de website zal zijn.

Core Web Vitals en hosting

Core Web Vitals draait in grote lijnen om het bieden van een optimale user experience en performance speelt hierin een grote rol. Vooral in het volgende onderdeel “LCP of Largest Contentful Paint” gaat het om performance, want het meet hoe snel grote elementen op een pagina geladen worden.

Hosting is van grote invloed op de performance van jouw website. En de hosting van Skyberate is geoptimaliseerd om content van jouw website via de meest snelle en optimale route bij jouw bezoekers te krijgen. Daarmee garanderen we een goede performance en daarmee ook een optimale user experience.

Wees ervan bewust dat een snelle website geen garantie is voor een optimale user experience. Maar dat een snelle website wel een grote rol speelt in het realiseren van een optimale user experience.

Wat is Largest Contentful Paint?

Largest Contentful Paint (LCP) meet wanneer het grootste element op een bepaalde pagina van de website wordt weergegeven in de browser. LCP betekent niet dat je hele website binnen die bepaalde tijd moet worden geladen. In plaats daarvan meet LCP hoe lang een bezoeker van je website moet wachten voordat hij of zij de hoofdinhoud van een pagina te zien krijgt – hoe langer mensen moeten wachten, hoe slechter de gebruikservaring van die website.

Een aanname bij LCP is dat de grootste elementen op een pagina de hoofdinhoud van de pagina vertegenwoordigen. Vaker wel dan niet blijkt die aanname waar te zijn. Grotere elementen, zoals afbeeldingen, video’s en tekstblokken, zijn doorgaans belangrijker voor bezoekers om te zien en daarom moeten die elementen zo snel mogelijk zichtbaar zijn. Maar als je je website bekijkt, kan het zijn dat grotere elementen minder belangrijk zijn voor bezoekers. In dat geval moet je misschien niet alleen de grotere elementen optimaliseren voor snelheid, maar ook het doel van die pagina heroverwegen.

Wat is een goede LCP-score?

Net als bij FID deelt Google LCP-scores in drie groepen in: goed, moet worden verbeterd of slecht. Om de rangschikking voordeel van Core Web Vitals te krijgen, moet LCP (en de andere twee Core Web Vitals-metrieken) in het goede bereik liggen. Hier zijn de bereiken voor LCP:

 • Goed <=2.5s
 • Verbetering nodig <=4s
 • Slecht >4s

Dit betekent