Wat is hosting? En welke soorten hosting zijn er?

Wat is hosting? En welke soorten hosting zijn er?

Hosting is samen met het kiezen van een platform om een website in te (laten) bouwen een van de eerste keuzes die je moet maken als je een website start. Hosting speelt een cruciale rol, en is één van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle website.

Maar waarom eigenlijk?

Goede hosting draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid, SEO en conversie van de website. Pas na het maken van de verkeerde keuze ondervind je hoe belangrijk het is, en dat hosting geen bijzaak maar hoofdzaak is. Daarom vinden we het belangrijk dat men weet wat hosting is, wanneer je het nodig hebt en welke verschillende soorten hosting er zijn zodat je een weldoordachte keuze maakt.

Met dit artikel helpen we je graag om beter te begrijpen wat hosting is, wanneer je het nodig hebt en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten.

Wat is hosting?

Hosting is in feite het huren van een stukje geheugen (RAM) en rekenkracht (CPU) van een server (een grote computer dat in een met zorg uitgekozen datacenter staat).

De hostingpartij zorgt ervoor dat je website of webshop en/ of e-mail blijft werken door updates uit te voeren, de servers te beveiligen en te optimaliseren voor de beste performance. Je wil dus dat het in een keer goed geregeld is en als je hulp nodig hebt, dat het snel en eenvoudig geregeld is.

Wanneer heb ik hosting nodig?

Je hebt hosting nodig als je een webshop of website wil opzetten of wil mailen met een eigen domeinnaam. Hosting is te vergelijken met het huren van een winkelpand voor een fysieke winkel. Net als bij het afsluiten van hosting, dien je bij het huren van een winkelpand rekening te houden met verschillende factoren:

  • Verwacht je veel of weinig bezoekers?
  • Wil je makkelijk of moeilijk vindbaar zijn?
  • Ga je voor stabiele hosting met zo min mogelijk downtime waarbij de kosten hoger liggen. Of kies je voor minder stabiliteit met lagere kosten?
  • Hoe belangrijk is de beveiliging van je website?

In hoeverre je rekening houdt met bovenstaande factoren is, zowel bij het huren van een winkelpand als bij het afnemen van hosting, afhankelijk van je budget.

Ook kun je hosting vergelijken met het kiezen van een internetprovider. Naast dat de snelheid erg belangrijk is, is er één ding nog belangrijker: dat het internet het doet. Daarnaast wil je een stabiel platform en wanneer er iets aan de hand is, je snel en resoluut wordt geholpen. Het kan soms voelen alsof je onzichtbare kosten maakt, maar als je kiest voor minder kwaliteit voor lagere kosten, dan merk je pas waarvoor je het doet.

Keuzehulp

Wij bieden voor iedere doelgroep een passend pakket. Welk pakket het beste bij je past, is afhankelijk van zowel technische specificaties als je wensen op het gebied van snelheid, veiligheid, schaalbaarheid en budget.

We bellen graag een keer om je te adviseren over onze diensten of helpen je een gratis trial op te zetten. Met een trial kun je onze diensten 14 dagen gratis uitproberen. Ook kun je bij ons gebruik maken van een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie. Onze collega Rene voorziet je graag van advies. Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Verschillende soorten hosting

Welke soorten hosting zijn er?

We snappen het, het kiezen van een passend pakket voor jouw site is niet eenvoudig. Zelfs wanneer je alle voor- en nadelen kunt identificeren weet je waarschijnlijk niet zeker of je de juiste keuze maakt. Moet je beginnen bij een Shared of PLUS pak