Waarom een betaald SSL-certificaat meer vertrouwen uitstraalt

Waarom een betaald SSL-certificaat meer vertrouwen uitstraalt?

Een veilig internet is een belangrijk thema, al is het nog niet vanzelfsprekend. Men gaat er al snel vanuit dat websites beveiligd zijn en informatie die erop gedeeld wordt niet in de verkeerde handen valt. Het is tenslotte niet de bedoeling dat privé-persoonsgegevens (zoals accounts, wachtwoorden, bankgegevens etc.) met zomaar iedereen gedeeld worden. Nu iedereen een gratis SSL-certificaat kan afnemen lijkt het internet een veilig plek. In theorie kan iedereen een gratis SSL-certificaat instellen zonder zich zorgen te maken over de kosten, en de bezoeker zich zorgen hoeft te maken over de veiligheid van zijn gegevens. Dus waarom zou je nog betalen voor een certificaat?

In deze blog bespreken we wat een SSL-certificaat is, waarom je een SSL-certificaat nodig hebt en wat het verschil tussen een betaald en gratis SSL-certificaat is.

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat is een belangrijk symbool van vertrouwen, ongeacht of het gaat om een webshop, blog of bedrijfspagina. Een SSL-certificaat is de ‘S’ in ‘HTTPS’. HTTPS betekent dat de gegevensoverdracht tussen de webserver en de client versleuteld is. De ‘S’ staat voor ‘Veilig’. Wanneer een website is beveiligd met een SSL-certificaat, hebben cybercriminelen geen toegang tot de gegevens die worden verzonden tussen de webserver en client. Door alle gegevens die van en naar jouw site worden verzonden te versleutelen, kun je er zeker van zijn dat potentiële aanvallers niet meeluisteren.

Waarom heb je een SSL-certificaat nodig?

Het bouwen van een goede website die responsive is en geoptimaliseerd voor zoekmachines, is niet het einde van het bouwen van een website. Naast dat de website goed moet werken is het van cruciaal belang om deze te beveiligen. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat je met een gerust hart gegevens kan achterlaten op een website. Het certificaat helpt namelijk om de informatie van klanten privé te houden. SSL-certificaten zijn dus belangrijk om cybercriminelen te weerhouden van het stelen van data.

Er zijn twee soorten SSL-certificaten: ‘gratis SSL-certificaten’ en de andere waarvoor je een vergoeding betaalt, wordt simpelweg ‘SSL-certificaat’ genoemd.

Wat is het verschil tussen een betaald en gratis SSL-certificaat?

Validatie

Een gratis SSL-certificaat is enkel domein gevalideerd (DV), wat een basisniveau van authenticatie is. Dit certificaat is ideaal voor kleine websites en blogs waarbij geen persoonsgegevens worden uitgewisseld. Betaalde SSL-certificaten ondersteunen ook organisatie validatie (OV) en uitgebreide validatie (EV) wat wenselijk is voor zakelijke websites.

Bij een gratis SSL-certificaat wordt alleen de identiteit van de website-eigenaar geverifieerd. Daarentegen wordt bij een betaald SSL-certificaat een diepgaand zakelijk validatie- en verificatieproces doorlopen. Dit verhoogt het vertrouwen van de consument.

Validatieperiode

Een gratis SSL-certificaat heeft doorgaans een geldigheidsduur van 30 tot 90 dagen. Bij Let’s Encrypt moet je zelf handmatig je certificaat aanvragen en verlengen en bij AutoSSL gaat dat op de achtergrond allemaal automatisch. Een betaald certificaat daarentegen gaat 1 tot 2 jaar mee.

Ondersteuning

Providers van gratis certificaten bieden meestal geen ondersteuning bij de installatie van het certificaat. Aan de andere kant bieden betaalde certificaten wel technische ondersteuning zoals hulp bij het installeren van het certificaat en bij het oplossen van problemen als er iets misgaat met de installatie.

Garantie

Een gratis SSL-certificaat geeft geen garantie. Een betaald certificaat biedt garantie en deze garantie is als een zakelijke verzekering die een vergoeding biedt voor schade aan het bedrijf als gevolg van een verkeerd uitgegeven certificaat. Het garantiebedrag verschilt per certificaat; het kan variëren van €5.000, – tot €1.000.000, -.

Prijs

De namen zeggen het al ‘Gratis SSL-certificaat’ en ‘Betaald SSL-certificaat’. Het is moeilijk om te concurreren met een prijskaartje van €0, -. Vooral wanneer je de prijzen van sommige certificaten ziet. Het is geen wonder dat een gratis SSL-certificaat snel populair is geworden bij veel websites. Echter is het dus zo dat een gratis certificaat geen toegang geeft tot enige vorm van garantie. In geval van inbreuk op de beveiliging ben jij, als website-eigenaar, verantwoordelijk.

Moet ik kiezen voor een betaald of gratis SSL-certificaat?

Kortom, iedere website heeft een SSL-certificaat nodig. Zoals hierboven beschreven, is een gratis certificaat eenvoudig te verkrijgen zonder tegenprestatie, maar kent de nodige beperkingen. Een betaald SSL-certificaat kan een website op een hoger niveau beschermen en beveiligen.

Een gratis SSL-certificaat is over het algemeen een prima optie voor kleine websites en blogs of als je een site snel wilt beveiligen; bijvoorbeeld als korte termijn optie. Maar voor zakelijke websites is het aan te bevelen een betaald SSL-certificaat te nemen. Vooral wanneer er financiële transacties of privé-gegevensoverdracht op jouw website plaatsvinden, is een betaald certificaat cruciaal. Een website met de hoogste validatie biedt de juiste beveiliging en draagt op de lange termijn bij aan het bouwen van vertrouwen bij het grote publiek.