Yoast SEO Indexables

Yoast SEO 14 'Indexables': slimmer data opslaan voor een betere performance

Onlangs heeft het Yoast team een van de grootste updates in de geschiedenis van Yoast SEO gelanceerd. Deze release, uitgebracht op 28 april, herschrijft een enorm deel van de code van de Yoast SEO plugin. Deze versie, Yoast SEO 14.0, heeft de naam ‘Indexables’, en moet een degelijke website performancewinst opleveren.

Wat we in deze blog bespreken:

Wat is Yoast SEO?

Wie een WordPress website bezit kan niet om de Yoast SEO plugin heen. De plugin is een verademing voor WordPress websitebeheerders die serieus bezig zijn met de vindbaarheid van de website. Yoast is sinds 2010 dé plugin voor SEO binnen WordPress. In het begin heette de plugin dan ook ‘Yoast WordPress SEO’. In 2015 werden er andere versies van de plugin gelanceerd voor andere CMS’en, zoals: Magento 2, TYPO3 en Neo CMS. Sindsdien heet de plugin geen ‘Yoast WordPress SEO’ meer maar ‘Yoast SEO’. De plugin kan geen wonderen verrichten, maar het is een ondersteunende tool die jouw werk wel een stuk makkelijker maakt. De plugin beoordeelt je pagina op een aanzienlijk aantal elementen en laat door middel van een rood, oranje of groen licht zien of je goed bezig bent. Aan de hand van die elementen kan je de page SEO optimaliseren.

De plugin werkt dus met een verkeerslicht principe. Het licht begint op rood omdat de pagina nog niet geoptimaliseerd is. Hoe meer elementen van de pagina SEO gericht zijn, hoe sneller het licht op oranje of zelfs groen springt. Deze feature was en is nog steeds een geniale ontwikkeling die veel WordPress websitebeheerders helpt om beter vindbaar te zijn in zoekmachines. Onlangs heeft Yoast daar nog een schepje bovenop gedaan met Yoast SEO 14.0. Met Yoast SEO 14.0 wordt data slimmer opgeslagen. De voordelen daarvan? Nog betere vindbaar én bovenal een snellere website! Hoe dit alles precies in zijn werk gaat leggen we voor je uit.

Wat zijn indexables?

Het woord indexables is afkomstig van het woord index. Indexables zijn te vergelijken met een register of index van een boek of andere publicatie. Een index is een lijst met trefwoorden en bijbehorende paginanummers of vindplaatsaanduiding. Wanneer je op zoek bent naar een specifiek stukje informatie, dan kun je het hele boek doorbladeren totdat je vindt wat je zoekt. Maar het is een stuk eenvoudiger om het trefwoord met bijbehorende paginanummer of vindplaatsaanduiding op te zoeken in de index. Dat scheelt een hoop kostbare tijd. Google zijn algoritme werkt een soort van hetzelfde. Hoe sneller en makkelijker Google bepaalde informatie kan vinden, hoe sneller en beter deze aan bezoekers getoond kan worden.

Indexables van Yoast SEO zijn een SEO-index van je WordPress-website. De index van een WordPress-website is in de kern slechts een databasetabel die metagegevens en URL’s bevat voor alle indexeerbare objecten van een site. De informatie die in de index wordt opgeslagen is hetzelfde, de manier waarop de informatie gelezen wordt is echter totaal anders. De Yoast SEO plugin kan met versie 14.0 gemakkelijker objecten indexeren en aan andere objecten koppelen, zoals omleidingen, interne links, en bijlagen. Volgens Yoast boost deze wijziging de laadtijden van je website met 5 tot 10 procent!

Website performance winst meten

Nieuwsgierig naar de werkelijke performance winst? Dat is vrij eenvoudig te controleren. Maar welke tools kan je gebruiken om de werkelijke performance winst die de update van Yoast SEO gaat opleveren meten? Er zijn meerdere websites waarmee de laadtijden van pagina’s gemeten kunnen worden. Echter kunnen de laadtijden per site verschillen omdat dit vaak nauw verbonden staat aan een aantal variabelen, zoals de testlocatie, browser of tijdstip van de dag. Dit zijn slechts enkele variabelen die van invloed kunnen zijn op de resultaten. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar GTmetrix omdat deze over het algemeen de meest consistente resultaten toont.

Een greep uit andere websites om performance winst mee uit te voeren zijn:

Test nu de snelheid van een aantal hoofdpagina’s. Dit gaan we aan het einde van het artikel weer doen zodat we werkelijk kunnen zien of we er 5 tot 10 procent op vooruit zijn gegaan.

Yoast SEO plugin updaten

Bij het updaten van de Yoast SEO plugin naar de nieuwste versie is het van belang om dit op een rustig moment, bij weinig of geen websitebezoekers, te doen. Bij het uitvoeren van een update gaat de website namelijk in onderhoudsmodus. Wanneer de update loopt en bezoekers wisselen op dat moment van pagina, dan zullen ze een onderhoudsmodus bericht te zien krijgen waardoor de kans groot is dat ze jouw website verlaten. Erg zonde! Weet je niet wat de rustige momenten zijn van jouw website? Dan adviseren we om Google Analytics te raadplegen. Vervolgens is het vrij eenvoudig om erachter te komen welke momenten het rustigste zijn. Log in op Google Analytics. Ga naar doelgroep en vervolgens naar overzicht. Selecteer rechtsboven een periode van bijvoorbeeld één week of maand. Zet vervolgens het tijdsbestek op Per uur zodat je precies kunt zien wanneer er geen of weinig activiteit is op jouw website.

Zorg altijd voor een actuele back-up

We adviseren iedereen om een back-up te maken voor elke grote of kleine wijziging aan een website. Door het niet maken van back-ups kunnen er hinderlijke situaties ontstaan. Stel dat een plugin, in dit geval Yoast SEO, niet compatible blijkt te zijn met de huidige versie van WordPress en daardoor de website onbereikbaar raakt. Wanneer je een back-up hebt gemaakt blijft het een hinderlijke situatie, maar met een back-up is de website binnen no-time weer bereikbaar.

Wij maken iedere nacht een back-up van iedere bij ons gehoste website. Deze back-ups bewaren wij 30 dagen. Mocht er onverhoopt iets misgaan met je website, dan kunnen wij je helpen. Maar het feit dat wij een back-up maken moet je er niet van weerhouden om ook zelf periodiek of dagelijks, afhankelijk van hoe vaak je wijzigingen doorvoert, een back-up te maken.

Het makkelijkste is om van je WordPress-installatie een back-up te maken via Blogvault. Als je niet gebruik maakt van Blogvault, kun je uiteraard ook een back-up maken met cPanel of DirectAdmin. In deze handleidingen leggen we stapsgewijs uit hoe je een back-up maakt in desbetreffende dashboard of controlpanel.

Aan de slag met Yoast SEO 14.0

Tijd om aan de slag te gaan met Yoast SEO 14.0. Log in op je WordPress-website en klik op plugins in het menu aan de linkerkant. WordPress geeft aan dat je de Yoast SEO plugin kunt bijwerken naar een nieuwere versie. Wanneer de update klaar is verschijnt er een melding boven in het scherm:

Speed up your site with Yoast SEO 14.0

Klik op Click her