WordPress 5.4 "Adderley"

WordPress introduceert WordPress 5.4 “Adderley”

Op 31 maart 2020 is WordPress 5.4 “Adderley” uitgebracht en nu beschikbaar als download. WordPress 5.4 is de eerste grote release van 2020. Net als voorgaande WordPress 5 releases vernoemt WordPress ook deze naar een beroemde instrumentalist, Julian Edwin “Cannonball” Adderley. WordPress 5.4 zit boordevol functies, waarvan vele gericht zijn op het beter maken van de Gutenberg-blokeditor.

WordPress lijkt met iedere release meer toe te voegen aan de blokeditor waardoor je nog sneller, eenvoudiger en efficiënter content voor je website kunt creëren. In dit artikel zoomen we verder in op wat voor nieuws WordPress 5.4 met zich meebrengt. En welke functies van WordPress 5.4 je vooral moet uitproberen.

Wat we in deze blog bespreken:

Nieuwe features van WordPress 5.4

Nieuwe en verbeterde Gutenberg-blokken

De blokeditor is volop in ontwikkeling en wordt met elke grote release geavanceerder en gebruiksvriendelijker. Mede daardoor lijkt de blokeditor steeds populairder bij de doelgroep te worden. Functies die eerder niet niet bestonden, voegt WordPress nu stap voor stap toe aan het assortiment.
Desalniettemin is het goed om te weten dat het niet verplicht is om gebruik te maken van de blokeditor. Mocht je niet vertrouwd zijn met Gutenberg kun je altijd terugvallen op de klassieke editor. Deze wordt gewoon door WordPress ondersteund en onderhouden tot minstens 2022.

Sociale iconen blok

Zoals de titel al doet vermelden komt WordPress 5.4 met een blok voor sociale iconen die je kunt toevoegen aan jouw berichten of pagina’s. Je voegt het blok toe en kiest vervolgens welke sociale netwerken je op de pagina wil tonen. Klik op het icoon en voeg de link toe naar het profiel waarvan jij wilt dat de bezoeker naar wordt doorgestuurd.

Sociale iconen toevoegen

Wat wij echter nog missen is de sociale deelfunctie die WordPress niet heeft toegevoegd. Wellicht bewaard WordPress deze voor in een later stadium maar deze had er van ons gelijk bij gemogen. Daarvoor heb je nog steeds een plugin voor sociale media nodig met een deelfunctie.

Enkele plugins die je hiervoor kunt gebruiken zijn: AddToAny, Social Warfare of WP Social Sharing

Verbeterd knoppenblok

WordPress 5.4 introduceert een verbeterd knoppenblok. Hiermee kunnen meerdere knoppen naast elkaar worden toegevoegd. Ook kun je voor elke knop de verloopkleur en achtergrondkleur kiezen, en kun je kiezen uit twee verschillende stijlen, namelijk Fill en Outline:

Verbeterd knoppenblok

Wij zijn erg enthousiast over deze nieuwe opties voor het knoppenblok. De call-to-action is een van de belangrijkste onderdelen van je website en je wilt dat deze extra opvalt. En met deze nieuwe opties kan dat eindelijk zonder dat je daar extra code voor moet toevoegen. Geef elke knop vorm zoals jij dat wil, geen beperkingen maar enkel mogelijkheden!

Extra kleuropties

WordPress 5.4 introduceert kleuropties voor contentblokken. Hiermee kun je elk bericht of pagina een aantrekkelijke lay-out geven. In voorgaande versies was het alleen mogelijk om de tekst- en alinea kleur te wijzigen. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien heb jij de controle over wat er met jouw content gebeurd. Elke kolom een andere kleur geven, bijvoorbeeld omdat je het extra aandacht wil geven of gewoon omdat het er cool uitziet? Geen probleem in WordPress 5.4.

Extra kleuropties

Probeer speels gebruik te maken van deze kleuropties wanneer je website het toelaat. Wanneer dit op de juiste manier toegepast wordt kun je eenvoudig de aandacht van de bezoeker trekken naar de content die voor jou belangrijk is.

Verbeterde blokselectie

Werk je vaak met meerdere blokken binnen een groepsblok? Dan herken je waarschijnlijk de frustratie van het keer op keer niet kunnen selecteren van het juiste blok. Dat hebben we goed nieuws voor je want dat is met WordPress 5.4 verleden tijd. Met deze functie selecteer je eenvoudig het juiste blok. Selecteer de selectiegereedschap tool en breng deze naar het blok dat je wil bewerken. Simpel maar erg waardevol!

Verbeterde blokselectie

Welke features kun je nog meer verwachten van WordPress 5.4

Hieronder hebben we nog een aantal andere features uitgelicht die opvallen.

Embed TikTok-video’s aan je berichten

Met de opkomst van het platform TikTok kon deze functie niet lang op zich laten wachten. WordPress 5.4 bevat embed-ondersteuning voor TikTok-video’s. Hoewel het al lange tijd mogelijk is YouTube-video’s te embedden aan jouw pagina’s en berichten is TikTok dat nu ook. Net als bij YouTube-video’s plak je de video-URL op de plek waarvan jij wilt dat deze getoond wordt en WordPress embed deze automatisch.

Verbeterde mobiele werkbalk

Deze functie is een verademing voor veel WordPress-website bouwers. WordPress 5.4 komt met een verbeterde mobiele werkbalk. De onmogelijke opgave om via de smartphone pagina’s te bouwen, te optimaliseren en onderhouden is verleden tijd. In versie 5.4 beschik je namelijk over een vaste toolbar bovenaan het scherm (zie afbeelding hieronder). En de werkbalk beweegt gewoon mee wanneer je door het bericht of de pagina scrollt.

Verbeterde mobiele werkbalk

Selecteer afbeeldingsformaten

WordPress 5.4 komt met een afbeelding bewerkingsfunctie. Voorheen beschikte WordPress niet over een standaard functie om de gewenste afbeeldingsformaten te selecteren. Daardoor was je genoodzaakt de afbeelding al vooraf te bewerken via bijvoorbeeld fotobewerkingssoftware zoals GIMP of Photoshop. Natuurlijk zijn er ook genoeg WordPress plugins die dit voor je kunnen oplossen. Maar een ideale WordPress site is met zo min mogelijk plugins. Een plugins komt nooit ten goede komt van je website-performance. Daarnaast brengt iedere plugin risico’s met zich mee.

Selecteer gewenste afbeeldings formaat

Voor ons had deze functie niet snel genoeg kunnen komen en die mening delen we met vele. Het verhoogt de gebruikerservaring niet alleen enorm, het verhoogt ook de productiviteit!

Verbeterd blok voor recente berichten

Toon nu je laatste berichten op een betere, meer aantrekkelijke en nuttige manier. Het blok met de laatste berichten toont nu namelijk ook de uitgelichte afbeeldingen. Bovendien bepaal jezelf de grootte en uitlijning voor de weergegeven afbeeldingen. Al met al weer een mooie toevoeging!

Privacy hulpmiddelen

WordPress 5.4 komt met een verbeterde ingebouwde privacytool. In versie 4.9.6 introduceerde WordPress de Gids voor privacybeleid die in versie 5.4 verder is uitgewerkt. De gids bestaat uit een template – een soort voorbeeld – voor een privacybeleid. Vragen die gaan over de naleving van de regelgeving met betrekking tot gebruikersgegevens moeten een stuk eenvoudiger te vinden zijn. De gids voor privacybeleid is te vinden in het WordPress dashboard onder Instellingen > Privacy

Verder omvat de Export van persoonlijke gegevens nu sessietokens, locatie van community-evenementen en aangepaste gebruikersmeta. Het exporteren van persoonlijke gegevens komt in twee bestanden, zowel JSON als HTML. Het HTML-bestand bevat een inhoudsopgave voor eenvoudige navigatie.

Nieuwe features voor WordPress developers

WordPress 5.4 heeft een aantal nieuwe functies toegevoegd die voornamelijk gericht zijn op ontwikkelaars van thema’s en plugins.

In WordPress 5.4 is een nieuwe functie beschikbaar genaamd: apply_shortcodes (). Deze werkt op dezelfde manier als de do_shortcode () maar stelt ontwikkelaars in staat beter leesbare code te bouwen. Vooralsnog kun je beide shortcodes gebruiken omdat de do_shortcode() wordt gebruikt in veel externe plugins. De verwachting is dat WordPress er in de toekomst voor kiest om enkel met de apply_shortcodes() te werken. Denk daarom goed over na welke shortcode je gebruikt bij het bouwen van een nieuwe plugin. Meer hierover op #37422

Daarnaast verandert WordPress 5.4 de HTML-uitvoer voor de kalenderwidget. Het verplaatst de navigatielinks naar een

Keyboard shortcuts

Updaten naar WordPress 5.4

Voordat je updates doorvoert adviseren we altijd om deze eerst zorgvuldig te testen op een staging omgeving. Het testen van een update op een staging kost iets meer tijd dan simpelweg op de update-knop klikken maar je kunt er veel profijt van hebben. Door updates op een staging te testen voorkom je dat deze bestaande plugins, thema’s of code door de war gooit waardoor je website niet meer werkt naar behoren of in het ergste geval onbereikbaar is.

One-click staging

Wanneer je bij ons een WordPress-omgeving hebt draaien kun je met onze WordPress Manager eenvoudig een staging-omgeving opzetten. Daarmee test je met vertrouwen plugins, thema’s en code voordat je de wijzigingen naar je live site pusht. Selecteer simpelweg de juiste PHP versie, creëer de staging en begin met testen.

Conclusie

Al met al zorgt WordPress 5.4 “Adderley” weer voor genoeg nieuwe features om uit te proberen! De verbeteringen maken zowel de webervaring voor beheerders als bezoekers beter. De beheerder beschikt over een snellere backend wat de productiviteit verhoogt. En beschikt daarnaast over meer mogelijkheden om bezoekers binnen te halen en betrokken te houden. Terwijl de bezoeker meer kwalitatieve content voorgeschoteld krijgt. WordPress 5.4 “Adderley” is goedgekeurd. Probeer ‘m gerust!

Aan de slag met WordPress

Wil je aan de slag met WordPress? Met Managed WordPress hosting van Skyberate heb je binnen no-time een WordPress website online, en volledig geoptimaliseerd voor WordPress. Kom je ergens niet uit? Neem dan contact op met ons. We bieden telefonische support met een team van WordPress specialisten, bereid om mee te denken en een stapje extra te zetten.

Geïnteresseerd in Managed WordPress hosting? Bekijk dan hier onze Managed WordPress hosting pakketten, of plan direct een adviesgesprek in met een van onze experts.

Lees zeker ook deze artikels: