WordPress introduceert WordPress 5.3 “Kirk”

Op 12 november 2019 is WordPress 5.3 “Kirk” uitgebracht. Deze verbetering gerichte update, vernoemd naar de jazz-instrumentalist, Rahsaan Roland Kirk, belooft met meer dan 150 nieuwe verbeteringen gevoelsmatig fijner te werken dan de eerdere releases.

Op 8 augustus schreven we over de introductie van WordPress 5.0 (Bebo) waarmee WordPress een compleet vernieuwde editor introduceerde. In versie 5.3 komt WordPress opnieuw met gave features waaronder een verbeterde Gutenberg editor, een gloednieuw thema, PHP 7.4 ondersteuning en tal van andere nieuwe verbeteringen.

In deze blog bespreken we de volgende onderwerpen:

Het gloednieuwe thema: Twenty Twenty

WordPress 5.3 wordt geleverd met Twenty Twenty, het nieuwste thema van het CMS. Dit thema is gebaseerd op het Chaplin thema, begin dit jaar uitgebracht. Het thema biedt volledige ondersteuning voor de blokeditor, aangepaste fonts en kleuren, post-meta-instellingen en meer.

Het Twenty Twenty-thema is eenvoudig en ontworpen met flexibiliteit tot de kern. Het thema is simpel en makkelijk in gebruik zonder in te gaan op de complexiteit die andere thema’s met zich meebrengen. Het thema wordt geleverd met een standaard voorbladsjabloon en heeft een aangepast kleursysteem. Het kleursysteem is ontworpen om het kleurcontrast van de site toegankelijk te houden. Zoals op de afbeelding hieronder te zien is duidelijkheid en leesbaarheid de focus van het thema.

WordPress Twenty Twenty Thema

De blokeditor: features en verbeteringen

WordPress 5.3 maakt de blokeditor toegankelijker en eenvoudiger in gebruik. De nieuwe functies in de editor vergroten de ontwerpvrijheid, bieden extra lay-out opties en stijl variaties zodat je meer controle hebt over het uiterlijk van je website.

Ondersteuning voor niet-geoptimaliseerde foto’s

Versie 5.3 komt met een verbeterde ondersteuning voor het uploaden van niet-geoptimaliseerde foto’s die zijn gemaakt met een smartphone of hoogwaardige camera. Met deze nieuwe feature zien foto’s er altijd op hun best uit!

Verbeterde navigatie

Voor mensen die een toetsenbord gebruiken om door het dashboard te navigeren introduceert WordPress de blokeditor navigatiemodus. Hiermee kun je van blok naar blok springen zonder door elk deel van de blokbesturing te moeten bladeren.

Meer ontwerpvrijheid

De overige functies gericht op het verbeteren van de toegankelijkheid van de editor omvatten de integratie van verschillende stijlen in de beheerinterface van de editor. Deze verbeteringen lossen veel problemen op, zoals het kleurcontrast van de formuliervelden en buttons, de consistentie tussen editor- en admin-interfaces, het standaardiseren van het WordPress kleurschema en de introductie van Motion om het gebruik van de blokeditor snel en natuurlijk te laten aanvoelen.

De oude editor blijven gebruiken

Maak je liever gebruik van de oude editor, dat is geen enkel probleem. De oude editor is nog steeds aanwezig en draagt de naam classic editor of klassieke editor. Als je geregeld wilt switchen tussen de klassieke editor en Gutenberg editor kun je gebruik maken de klassieke editor plugin. De Klassieke editor is een officiële WordPress-plugin en wordt volledig ondersteund en onderhouden tot minstens 2022.

nesting-in-cover-block

Beheer interface

Automatische beeldrotatie

De functie voor het automatisch draaien van afbeelding is eindelijk daar. De 9 jaar geleden geïntroduceerde functie is eindelijk af, mede dankzij het doorzettingsvermogen van veel toegewijde medewerkers. Je WordPress website beschikt met versie 5.3 over het vermogen om op basis van oriëntatiedata je afbeelding te roteren en op de meest logische manier te tonen.

Beheer e-mailverificatie

WordPress gaat website-beheerders periodiek lastigvallen om het e-mailadres van de admin te bevestigen. In de hoop dat gebruikers de toegang tot hun website minder snel verliezen, bijvoorbeeld omdat het e-mailadres van de admin is gewijzigd. Het kan dus voorkomen dat je bij het inloggen een melding krijgt, zoals op de afbeelding hieronder, die vraagt of het e-mailadres nog correct is of dat het een update vereist.

Administrator email verification
Verbeterde website gezondheidscontroles

In versie 5.1 introduceerde WordPress de Site Health check, een reeks functies gericht op het verbeteren van de beveiliging en snelheid van je website. In versie 5.2 voegt WordPress een nieuwe pagina toe aan de beheerinterface van de Site Health check om eindgebruikers te ondersteunen in het verbeteren van de prestaties van hun website door veel voorkomende configuratieproblemen te tonen.

De nieuwe en verbeterde Site Health check van WordPress 5.3 maakt het nog eenvoudiger om problemen op jouw website te detecteren. De Site Health check draagt namelijk aanbevelingen aan met betrekking tot specifieke onderdelen van jouw website. Gebruikers kunnen daardoor veel efficiënter werken aan het verbeteren van hun website.

Verbeteringen die de Site Health check kan aandragen zijn onder andere het verwijderen van inactieve plug-ins, thema’s, het ontbreken van bepaalde modules of het controleren of een plug-in of thema een bepaalde PHP-versie nodig heeft. De Site Health check kent vervolgens een score toe aan je website op basis van het aantal gevonden problemen. Hoe minder problemen, hoe beter deze scoort.

De Site Health check is te vinden in de backend van je website in het menu aan de linkerkant van je scherm onder Tools (gereedschap) > Site Health (Sitediagnose).

Het doel van de Site Health Check? WordPress wil gebruikers bewuster maken van het belang van een gezonde website. In de hoop dat daar nu en in de toekomst meer aandacht aan besteed wordt.

Site Health Check

Nieuwtjes voor developers

WordPress heeft met deze update ook rekening gehouden met de wensen van ontwikkelaars.

PHP 7.4 compatible

WordPress 5.3 ondersteunt PHP 7.4 officieel! PHP 7.4 – eerder dit jaar uitgebracht – krijgt nu volledige ondersteuning. De release bevat meerdere wijzigingen om verouderde functionaliteiten te verwijderen en compatibiliteit te garanderen. Daarnaast laat de nieuwe PHP-versie wederom een performance verbetering zien, en daar zijn wij blij mee. Een betere performance is altijd welkom en moet in onze ogen een belangrijke focus zijn van elk project.

Tot slot, voordat iedereen vol enthousiasme zijn website of die van hun klanten overzet naar versie 7.4, raden wij aan dit eerst zorgvuldig te testen op een staging omgeving. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Mocht er toch wat misgaan, dan is je website veilig.

Eenvoudig een staging omgeving opzetten

Met onze WordPress Manager zet je heel eenvoudig met één klik op de knop een staging omgeving op. Zo test je binnen no-time of je website, thema en/of plugins compatibel zijn met de nieuwste PHP-versie.

Betrouwbaarder werken met verschillende tijdzones en data

Het is nu eenvoudiger en betrouwbaarder voor ontwikkelaars om met andere datums en tijdzones te werken. Voor een uniforme tijdzone en PHP-compatibiliteit hebben de twee functies een aantal nieuwe API-functies ontvangen. Er zijn ook veel bugfixes die ontwikkelaars helpen om in vrede te werken!

Conclusie

Al met al zijn Kirk en het nieuwe thema zeker het proberen waard. De nieuwe gebruikersinterface is duidelijker en toegankelijker. Qua styling had het wat moderner gekund. Echter, WordPress lijkt zich met deze versie vooral te richten op de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het CMS.

Aan de slag met WordPress

Wil je aan de slag met WordPress? Met Managed WordPress hosting van Skyberate heb je binnen no-time een WordPress website online, en volledig geoptimaliseerd voor WordPress. Kom je ergens niet uit? Wij stimuleren echte support door echte mensen zodat onze klanten altijd antwoorden van hoge kwaliteit krijgen en bovenal snelle reactie- en resolutietijden.

Geïnteresseerd in Managed WordPress hosting? Bekijk dan hier onze Managed WordPress hostingpakketten, of plan direct een adviesgesprek in met een van onze experts.

Lees zeker ook deze artikels: