Eerste indrukken van Shopware 6 - logo

De eerste indrukken van Shopware 6

Ruim een jaar geleden schreven wij over de aankondiging van Shopware 6 en de vernieuwingen die dit met zich meebrengt. Inmiddels is Shopware 6 uitgebracht en worden de eerste shops met deze versie ontwikkeld. Een goed moment om te kijken wat de eerste indrukken zijn en of aan de verwachtingen wordt voldaan!

Tijdens de aankondiging op de Shopware Community Day 2018 werd flink benadrukt dat Shopware 6 volledig API-driven zou zijn en dat de backend een grote make-over zou krijgen. Wat ons betreft een aangename aanvulling! Waar de backend van Shopware 5 tamelijk ouderwets oogde, liepen veel andere platformen voor als het gaat om intuïtie en uitstraling. Ook met betrekking tot de API waren grote verbeteringen wenselijk. Nu alles met elkaar te koppelen moet zijn en met de opkomst van Progressive Web Apps, kom je er als eCommerce platform niet meer mee weg als je geen goede API hebt.

We hebben de proef op de som genomen en een Shopware 6-installatie grondig onderzocht en we hebben de eerste ervaringen van een aantal partners gevraagd. 

Wat we in deze blog gaan bespreken.

De vernieuwde backend

Het eerste dat opvalt is dat de backend inderdaad een flinke make-over heeft gehad, en dat is in onze ogen positief! Het geheel oogt modern en logisch. Hoewel alles op een andere plek staat, hoef je niet lang te zoeken om de juiste zaken in de backend te regelen.

“Het beheersysteem is door de complete vernieuwing nog gemakkelijker in beheer. Waar Shopware 5 al de lat hoog had gelegd, heeft Shopware 6 bij ons als Certified Partner al een onuitwisbare indruk achtergelaten.” Victor, Cornerstones Media

Hieronder vergelijken we de backend van Shopware 5 met die van 6:

Shopware 5 backend
Shopware 5 backend
Shopware 6 backend
Shopware 6 backend

Shopping Experiences

Een belangrijk pluspunt van Shopware 5 waren de Shopping Worlds, waarmee je heel goed beleving en emotie kon overbrengen. Dat heeft – een beetje afhankelijk van de branche waarin je opereert – een positieve invloed op je conversie. Met Shopware 6 wordt deze lijn doorgezet met de Shopping Experiences, waarmee je nog sneller visueel aantrekkelijke productpagina’s, campagnes en landingspagina’s ontwikkelt. Perfect voor ontwikkelaars en marketeers.

“Dankzij de enorme stappen die Shopware 6 heeft gezet kunnen wij nog efficiënter ontwikkelen, wat resulteert in complexere oplossingen welke wij onze klanten kunnen bieden en een nog betere doorlooptijd en daardoor qua investering gunstiger voor onze klant!” Victor, Cornerstones Media

API-first-aanpak

Met Shopware 6 wordt de software op een volledig nieuwe basis geplaatst, waarbij de API-first-aanpak wordt nagestreefd. Met de API-first-aanpak zijn alle onderdelen van een shop te bedienen via een API. Daardoor kunnen diverse systemen data eenvoudig met elkaar delen en integreren. Deze Shopware versie kent drie verschillende API’s die kunnen worden bestuurd vanuit één centraal systeem, namelijk:

    • Sales Channel API
    • Admin API
    • Sync API
Shopware Api-first-approach

Deze API’s zijn perfect inzetbaar om processen binnen Shopware te automatiseren en daarmee handmatig werk uit handen te nemen. Hiermee ben je volledig voorbereid op de toekomst. Met Shopware 6 is het bijvoorbeeld mogelijk om alle mogelijke verkoopkanalen te integreren en met elkaar te laten communiceren. Super gaaf! Kom maar op met die nieuwe omnichannel strategie.

“Je kunt niet meer zonder API’s in deze tijd. Zeker met de opkomst van bijvoorbeeld Progressive Web Apps is dat cruciaal. De verbeterede API van Shopware 6 maakt het een stuk eenvoudiger om frontend en backend van elkaar los te koppelen.” Johan, Memo ICT

Conclusie

Met de overstap van Shopware 5 naar 6, heeft Shopware de deuren tot oneindige mogelijkheden opengezet. Het gebruiksgemak van de functionaliteiten en de eenvoud van het platform maakt het dat er niet alleen eenvoudiger gewerkt kan worden, maar vooral sneller. Onze partner Cornerstones Media en wij zijn in ieder geval erg positief verrast door deze ontwikkeling. Aarzel daarom vooral niet om zelf eens een kijkje in de keuken van Shopware te nemen.

“Completer, eenvoudiger en sneller. En ze zijn nog maar net bezig.” Victor, Cornerstones Media

Overstappen naar Shopware?

Shopware 6 biedt ook op code-niveau veel veranderingen ten opzichte van Shopware 5. Een directe upgrade is daardoor niet mogelijk. Shopware stelt diverse tools en uitgebreide handleidingen ter beschikking die je kunnen helpen met het upgraden naar Shopware 6, maar zaken als thema’s, plugins en koppelingen zullen opnieuw gemaakt of geïnstalleerd moeten worden. We adviseren iedereen om dit via een ontwikkelaar te laten verlopen. 

Webshop laten bouwen of onderhouden?

Zoek jij nog een Shopware ontwikkelaar? Daar kunnen wij bij helpen. We beschikken over een groot partnernetwerk die met zorg is geselecteerd. Gebruik onze partner locator om een ontwikkelaar bij jou in de buurt te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op afstand, provincie en specialisme zodat je snel een partij vindt die aansluit bij jou wensen.

Snelle Shopware hosting nodig?

Bekijk dan hier de prijspakketten van snelle Shopware Hosting van Skyberate.

Aan de slag

Zie jij Shopware 6 ook wel zitten? Dan bieden wij je kosteloos een ontwikkelomgeving aan waarmee je live kunt zodra je nieuwe shop klaar is. Contacteer ons om te zien hoe we je het beste kunnen helpen.