Time to Interactive of TTI

Time to Interactive steeds belangrijker voor de performance van je website!

Wat we in deze blog bespreken:

Wat is de Time to Interactive?

Een meeteenheid die steeds belangrijker wordt in performance checks is de Time to Interactive (TTI). De TTI is de tijd die een website nodig heeft om te laden totdat er sprake is van interactiviteit. Je spreekt van een interactieve pagina wanneer je niet alleen content ziet, maar ook daadwerkelijk iets kunt doen op de pagina. Zoals doorklikken naar een andere pagina, artikelen in de winkelwagen plaatsen of scrollen zonder een negatieve gebruikservaring.

Waar komt Time to Interactive vandaan?

Eén van de drijvende krachten achter het stijgende belang van de TTI is Google. Google noemt de meeteenheid al enige tijd in de development tools, waaronder Pagespeed Insights. Het optimaliseren van de online gebruikservaring staat centraal voor Google: je website moet tegenwoordig niet alleen goed aansluiten bij de gebruikte zoektermen en verwachtingen van de bezoeker. De bezochte website moet ook snel laden, er op ieder device goed uitzien en, met de opkomst van de TTI, ook snel volledig functioneel zijn in plaats van alleen visueel compleet.

Hoe wordt de Time to Interactive gemeten?

Er zijn erg veel factoren van invloed op de gemeten TTI: je eigen internetverbinding, de snelheid van je eigen device, de efficiëntie van de scripts op de website en de snelheid van de server. Het wordt daardoor erg moeilijk om een eenduidige meting te hanteren. Op dit moment wordt de TTI daarom nog niet meegenomen in bijvoorbeeld de ranking van zoekmachines, maar het feit dat grote partijen als Google het belang van de TTI benadrukken, geeft wel aan dat dit een belangrijke factor is voor je gebruikservaring en dat het belang ervan in de toekomst verder zal toenemen.

Hoe krijg je een kortere Time to Interactive?

Snelle hosting bereikbaar maken voor iedereen is onze doelstelling. Om te zorgen dat de bezoekers van je website de beste gebruikservaring hebben, zijn wij voortdurend bezig met het ontwikkelen van ons hostingplatform. Skyberate loopt voorop door voor elk CMS een geoptimaliseerde serverconfiguratie te bieden, de uitgebreide ondersteuning bij het implementeren van cachingmogelijkheden en door een voortdurende focus op performance. Maar dat is niet voldoende: de TTI wordt voor een belangrijk deel bepaald in de browser van de bezoeker. Daarom hebben wij de afgelopen periode veel geïnvesteerd in twee technieken: HTTP/3 en LiteSpeed.

Wat zijn HTTP/3 & LiteSpeed?

HTTP/3 is het nieuwe protocol voor internetverbindingen van websites, webshops en webapplicaties. HTTP/3 maakt het mogelijk om data sneller, efficiënter en betrouwbaarder tussen browser en server te versturen. HTTP/3 zorgt voor een betrouwbaardere verbinding waarbij het aantal noodzakelijke connectieverzoeken tussen browser en server verminderd. Dat komt de first byte time én de TTI ten goede.

LiteSpeed is een webserver die ons in staat stelt geavanceerde caching te combineren met HTTP/3. Door de juiste instellingen met de meest vooruitstrevende technieken te combineren kunnen wij zorgen dat scripts, afbeeldingen en andere statische content al naar de browser wordt gestuurd voordat de browser ze opvraagt bij de server. Dat is één van de belangrijkste winstpunten als je jezelf wilt verzekeren van een snelle interactietijd.

Meer weten over HTTP/3 en de voordelen? Lees dan ons artikel: “HTTP/3: Haal meer uit je website, webshop of applicatie”

Hoe weet jij of je website gebruik maakt van HTTP/3?

Met onze HTTP/3check controleer je binnen een paar seconden of je website al gebruik maakt van het HTTP/3-protocol. Je hoeft alleen je website URL in te voeren en je krijgt direct het resultaat te zien.

HTTP3check

Maakt jouw website nog geen gebruik van HTTP/3? Dan kan je via de HTTP/3check aangeven dat je graag HTTP/3 wil gaan gebruiken en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct een medewerker spreken? Bel, mail of start een chat met een van onze experts.