WordPress 5.0 (bebo) is live!

WordPress 5.0 (Bebo) is nu beschikbaar

Na lang wachten is het moment eindelijk daar, WordPress 5.0 (bebo) is uitgebracht. WordPress 5.0 wordt een ‘major release’ genoemd en bevat naast reguliere updates een belangrijke wijziging: de bestaande editor wordt vervangen door de nieuwe editor Gutenberg, waarmee je eenvoudig nieuwe pagina’s en berichten kunt opstellen en vormgeven.

WordPress 5.0 verandert alles

De release van WordPress 5.0 stond al geruime tijd op de planning, maar is een aantal keer uitgesteld. Volgens de ontwikkelaars van WordPress zaten er begin dit jaar nog te veel bugs in de nieuwe editor, die bij een te snelle release wellicht voor veel boze gebruikers zouden zorgen. Daarnaast zouden veel thema’s en plugins nog niet compatibel zijn met de nieuwe editor. Er zijn namelijk veel plugins en thema’s die inhaken op de editor. Het waarborgen van de compatibiliteit is een proces dat niet alleen in Gutenberg veel tijd en moeite heeft gekost, maar vraagt ook aandacht van plugin- en thema-ontwikkelaars.

Gutenberg is een stuk moderner en krijgt nieuwe functionaliteiten die de oude editor niet had, wat de gebruikerservaring van de editor flink moet gaan verhogen. De oude editor, die bestaat uit een samenhang van verschillende plugins en waar je steeds op preview moet drukken om te zien hoe je bericht eruit zou komen te zien, is nu verleden tijd.

Is het veilig te updaten?

Omdat het om een grote upgrade gaat, waarvan backwards compatibility niet wordt gegarandeerd, adviseren wij je de upgrade eerst te testen op een stagingomgeving. Je kunt dan testen of je website nog naar behoren functioneert nadat je de upgrade naar WordPress 5.0 hebt uitgevoerd, voordat je de upgrade op je live-omgeving doorvoert.

Gutenberg

Wat is Gutenberg?

Er is veel gesproken over WordPress 5.0 en de verwachtingen waren torenhoog. Gutenberg gaat, als we de verhalen moeten geloven, het leven van de WordPress website beheerders een stuk eenvoudiger maken. Met Gutenberg wordt vooral het maken en bewerken van berichten, die veel media bevatten, een stuk eenvoudiger.

Coole features van Gutenberg

Met Gutenberg ben je content schrijver en websitebouwer tegelijkertijd. Dit realiseert Gutenberg door een nieuwe feature te introduceren, namelijk: blokken. Met die zogeheten ‘blokken’ kun je eenvoudig content toevoegen, opmaken of herschikken met minimale technische kennis. Zonder kennis van ontwikkelen, kun je toch een pagina bouwen. Gutenberg heeft een selectie van standaardblokken die zijn inbegrepen, maar als ontwikkelaar is het ook mogelijk om zelf contentblokken te creëren. Op de afbeelding hieronder zijn een aantal van die standaardblokken te zien:

WordPress Contentblokken

Met de komst van Gutenberg wordt het niet alleen makkelijker om pagina’s te bouwen en bewerken, maar de blogberichten zullen er ook een stuk aantrekkelijker uitzien. Het opmaken van pagina’s was met de huidige editor haast onmogelijk. Met Gutenberg maakt WordPress het mogelijk om pagina’s weer aantrekkelijk te maken. Wij zijn in ieder geval enthousiast.

Meer weten over Gutenberg?

Je kunt meer leren over de toekomst en visie achter deze nieuwe WordPress, op de officiële Gutenberg-pagina.