Nationale Verander Je Wachtwoord Dag

Nationale Verander Je Wachtwoord Dag.

In 2013 heeft Tweakers het voortouw genomen door 24 november uit te roepen tot nationale ‘Verander Je Wachtwoord Dag’. De aanleiding voor het uitroepen van deze dag is dat mensen toen en nu nog steeds gebruik maken van zwakke wachtwoorden. Met deze dag hoopt Tweakers mensen ervan bewust te maken van het belang van een sterk wachtwoord.

Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Vaak sta je er niet bij stil hoeveel wachtwoorden je dagelijks gebruikt om in te loggen op verschillende diensten, zoals: e-mail, social media, blogs, websites, apps enzovoort. Bij merendeel van deze diensten heb je een account nodig om er überhaupt gebruik van te mogen maken. Voor veel wachtwoorden worden dezelfde criteria gevraagd in de zin van lengte, tekens, hoofdlettergebruik etc.

Om te voorkomen dat het wachtwoord wordt vergeten kiezen veel mensen ervoor om voor meerdere diensten hetzelfde wachtwoord te gebruiken, omdat dit het simpelweg eenvoudiger maakt om al deze wachtwoorden te onthouden. Men staat er niet bij stil dat het gebruik van hetzelfde wachtwoord het niet alleen makkelijker maakt voor zichzelf, maar ook voor kwaadwillenden.

Om de internetter op te roepen om digitale accounts beter te beveiligen is nationale ‘Verander Je Wachtwoord Dag’ in het leven geroepen.

Internetters te naïef

Uit onderzoek van de technologische website Tweakers onder ruim 1000 Nederlanders blijkt ondanks een aantal grote hacks in 2015 dat mensen niet bereid zijn hun wachtwoord aan te passen. Zo bleek uit het onderzoek dat:

> 60% van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere onlinediensten;
> 40% van de Nederlanders in totaal 1 tot 4 wachtwoorden gebruiken;
> 50% van de Nederlanders zich wel eens zorgen maakt over dat ze gehackt worden.

Desondanks blijven veel internetgebruikers gebruik maken van relatief zwakke wachtwoorden. Dat dit grote gevolgen kan hebben voor je privacy en veiligheid mag duidelijk zijn.

Om ‘Verander Je Wachtwoord Dag’ kracht bij te zetten heeft Tweakers samen met het Openbaar Ministerie en het overheidsinitiatief ‘Veilig Internetten’ de website Wachtwoord Bewust opgericht. Hier kun je een wachtwoord check doen, vind je tips voor veilige wachtwoorden en vind je links naar software om wachtwoorden beter te beveiligen en onthouden.

Gebruik sterke wachtwoorden

Het is belangrijk om verschillende en sterke wachtwoorden te gebruiken. Er liggen kwaadwillenden op de loer die proberen jouw account te hacken. Denk niet te makkelijk door telkens hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar zorg ervoor dat je altijd gebruik maakt van een sterk wachtwoord. Maar wat is een sterk wachtwoord?

Wij hebben een aantal tips onder elkaar gezet die je helpen bij het aanmaken van een sterk wachtwoord. Maak het hackers niet te makkelijk om om jouw accounts te hacken met deze tips:

 Gebruik een sterk wachtwoord (minimaal 8 tekens)
 Gebruik niet één enkel woord of enkele zin, maar combineer verschillende woorden
 Gebruik een cijfercombinatie die alleen jij kent
 Gebruik geen persoonlijke gegevens (geboortedata, adressen, kenteken, etc.) die makkelijk te achterhalen zijn.

Te veel wachtwoorden om te onthouden

Tegenwoordig kun je het aantal accounts voor al die verschillende diensten niet meer op 1 hand tellen. Voor elke dienst een ander wachtwoord maakt het heel lastig om alle wachtwoorden te onthouden. Moderne middelen om wachtwoorden te onthouden zijn nog voor weinig Nederlanders bekend. Zo bleek ook uit onderzoek van Tweakers dat:

> Het voor 70% van de Nederlanders bijna onmogelijk is om voor elke online dienst een apart wachtwoord te bedenken;
> 56% van de Nederlanders niet bekend is met wachtwoordhulp software;
> Slechts 7% van de Nederlanders gebruik maakt van wachtwoord software.

Maak gebruik van een wachtwoordmanager

De belangrijkste tip, die we iedereen adviseren, is het gebruiken van een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager is een digitale kluis waarin al jouw wachtwoorden worden bewaard. Gebruik nooit meer een zwak of hetzelfde wachtwoord. Wachtwoordmanagers onthouden al jouw wachtwoorden en vullen deze automatisch voor jou in op het moment dat jij wilt inloggen bij de desbetreffende dienst.

In het kader van ‘Verander Je Wachtwoord Dag’ hebben wij een aantal wachtwoordmanagers op een rijtje gezet. Wij adviseren gebruik te maken van een van deze wachtwoordmanagers om je wachtwoorden te beheren. Een wachtwoordmanager heeft namelijk vele voordelen waar je profijt van hebt. Drie veel gebruikte wachtwoordmanagers hebben wij op een rij gezet:

> 1Password1Password helpt bij het invullen en genereren van wachtwoorden en is te gebruiken op verschillende besturingssystemen en browsers.
> Dashlane – Het duidelijke installatieproces en de overzichtelijke interface maken de software een geschikte optie voor een grote groep gebruikers.
> Lastpass – LastPass is een complete wachtwoordmanager met applicaties voor een groot aantal besturingssystemen en browsers.