Kijkje achter de schermen bij een van onze datacenters.

Sinds juni 2018 ben ik, Julian Varwijk, werkzaam op de Marketingafdeling bij Skyberate. Als hostingpartij heb je te maken met data, veel data, maar waar wordt al die data opgeslagen en hoe ziet dat er eigenlijk uit. Om een helder beeld te krijgen van onze dienstverlening, infrastructuur en de plek waar de data wordt opgeslagen, ben ik mee geweest met één van onze engineers naar het BIT-datacenter in Ede.

In mijn beleving was een datacenter een soort van bunker met grote hekwerken, camerabeveiliging en strenge toegangscontroles. Een plek waar ontelbaar veel servers staan opgeslagen, een plek die speciaal is ingericht voor het opslaan van een massa aan data. Ik had echter zelf nog nooit een datacenter bezocht of van binnen gezien (behalve op foto’s dan). In dit artikel nemen we een kijkje achter de schermen en vertel ik mijn ervaring.

Mijn ervaring

Onze datacenters hebben hoge beveiligingsmaatregelen omdat er veel waardevolle en vertrouwelijke data wordt opgeslagen. Deze data mag niet in de handen komen van personen met kwade bedoelingen, daarom zijn onze datacenters streng beveiligd.

Voordat je richting het datacenter vertrekt is het belangrijk om je van tevoren aan te melden via de website van BIT, zodat ze op de hoogte zijn van je komst. Eenmaal aangekomen bij BIT heb je een toegangspas nodig om het terrein te betreden. Dezelfde toegangspas gebruik je om door een goed beveiligde deur te gaan, om vervolgens op de gang uit te komen waar je wordt verwelkomd door een scherm met de tekst: Welkom (naam van de pas eigenaar). Op dit moment heb je wel toegang tot het gebouw, maar nog niet tot de werkelijke serverruimte. Om toegang te krijgen tot de serverruimte maakt BIT gebruik van een irisscan. Bij herkenning van de iris gaat het slot van een grote en stevige (kluis)deur open en heb je toegang tot de ruimte waar de servers staan.

Verwachtingen

Net als mijn verwachtingen van het gebouw, werden ook mijn verwachtingen van de server ruimte bevestigd: een grote ruimte waar ontelbaar veel servers staan, servers die goed beveiligd zijn, veel lawaai maken en veel warmte afstoten. Elk server rack is apart beveiligd wat het onmogelijk maakt voor andere partijen om toegang te krijgen tot de data van andere partijen die ook gebruik maken van het datacenter. Al deze beveiligingsmaatregelen maken het onmogelijk om het datacenter te betreden, laat staan in de buurt van de servers komen zónder dat je staat geregistreerd, een pas hebt en je iris wordt herkend.

Ik was erg onder de indruk van de beveiliging en de servers in het algemeen. Ik heb een blik kunnen werpen op onze server racks, de hardware en hoe een redundante infrastructuur eruitziet. Het was een erg leuke ervaring om met eigen ogen te zien hoe zo’n datacenter ervan dichtbij en van binnen uitziet én om de servers te zien waar al die massa aan data wordt opgeslagen. Mocht je ooit de kans krijgen om een datacenter te bezoeken, dan moet je dat zeker doen! Ik heb een paar mooie foto’s gemaakt tijdens mijn bezoek die ik graag met jullie wil delen:

 

Bezoek BIT-datacenter