Domeinnaam

Het kiezen van een goede domeinnaam.

Wat is een domeinnaam?

Met een domeinnaam bepaal je jouw unieke plek op het internet. Het zegt veel over je identiteit en het is voor je bezoekers vaak de eerste kennismaking met je bedrijf. Het is daarom van belang dat je een paar goede afwegingen maakt bij het kiezen van je domeinnaam. Met een domeinnaam en domeinextensie kun je de bezoeker een snelle indruk geven in wat jouw bedrijf doet. In dit artikel gaan we in op de overwegingen bij het bepalen van de beste domeinnaam.

Het bepalen van je domeinnaam

Vindbaarheid

Een goede domeinnaam is van essentieel belang om gevonden te worden in de door jou gewenste gebieden. Om een voorbeeld te geven; de rijksoverheid kiest aan de hand van actuele campagnes gericht domeinnamen om te anticiperen op actuele in het nieuws gebrachte onderwerpen om zo proactief onderwerpen te bekrachtigen. Een goed voorbeeld hiervan is “BobjijofBobik.nl”. Het is verstandig om een soortgelijke strategie te hanteren om zo te anticiperen op toekomstige zoekopdrachten.

Daarnaast is een domeinnaam goed voor de branding van je bedrijf. Het zegt namelijk iets over je uitstraling en draagt, indien juist gekozen, bij aan je SEO. Zo is de term Exact Match Domain (EMD) ontstaan. Een domeinnaam met exacte overeenkomst van een zoekterm. Voor een hosting bedrijf in Doetinchem zou dat Hostingdoetinchem.nl zijn. EMD heeft minder invloed op de zoekresultaten als vroeger, maar draagt nog steeds bij aan de vindbaarheid van je bedrijf.

Betrouwbaarheid

Vertelt je domeinnaam wat je core business is (wat je doet of verkoopt), dan draagt dat ook bij aan het vertrouwen. Het uitstralen van een consistent beeld is belangrijk. Met als voorbehoud dat je zelf een merknaam kunt opbouwen, maar dan moet je wel echt goed zijn. Daarnaast kun je nog extra kracht bijzetten door te kiezen voor een Uitgebreid SSL-certificaat (EV). Met een EV-certificaat is je volledige bedrijfsnaam nog eens duidelijk zichtbaar in een groene balk, naast de URL van je website. Uit onderzoek van DevOps.com, onder 350 respondenten, blijkt dat consumenten en bedrijven sneller zaken doen met een bedrijf dat gebruikt maakt van een EV-certificaat. De belangrijkste resultaten uit dit onderzoek zijn:

  • Meer dan 60% heeft een veiliger gevoel bij het zakendoen met een website dat in het bezit is van een EV-certificaat;
  • 58% van de respondenten zegt dat een website met EV-certificaat het bedrijf betrouwbaarder maakt;
  • 53% van de respondenten zegt dat de groene balk de bereidheid om zaken te doen aanzienlijk beïnvloedt;
  • Op de mobiel geeft zelfs 57% van de respondenten aan meer vertrouwen te hebben in het doen van een aankoop bij een bedrijf met een EV-certificaat.
Verschillende redenen om een domeinnaam vast te leggen

Het is niet zo dat je alleen een domeinnaam kunt vastleggen bij het starten van een bedrijf. Er zijn verschillende redenen voor het vastleggen van een domeinnaam, namelijk: een landingspagina voor bijvoorbeeld een goed doel, een specifieke actie waarvoor je een apart domein wilt maken, zodat mensen die de site van de actie bezoeken niet worden afgeleid door andere content. En zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken waarvoor je een domein kunt vastleggen.

Tips voor het kiezen van een domeinnaam:

1. Kies een domeinnaam die past bij jou bedrijf;
2. Houdt rekening met je doelgroep;
3. Maak geen gebruik van tekens in je domeinnaam.

Het kiezen van een domeinextensie

Een domeinextensie of extensie zegt iets over het laatste stuk van de domeinnaam. Er zijn verschillende soorten domeinextensies, namelijk domeinextensies met landcode en generieke domeinextensies. Een domeinextensie met landcode bestaat altijd uit twee tekens en is bedoeld om aan te geven uit welk land de website komt. Generieke extensies omvatten alle andere extensies, zoals .net, .info, .com en .org, .blog .media .reviews en nog veel meer.

www.skyberate.nl maakt gebruik een .nl extensie, dus een domeinextensie met landcode. Met een extensie kun je extra kracht geven aan je domeinnaam. De (.nl, .be) extensies vertellen iets over het land, (.com, .biz) over een organisatie, (.dental, .clinic) over een instelling en zo zijn er nog meer extensies die iets zeggen over verschillende markten/ gebieden waarin ondernemingen opereren. Voor elke markt, gebied of doelgroep die je wil aanspreken is wel een extensie bedacht.

Je kunt er ook voor kiezen om je domeinnaam met verschillende extensies vast te leggen, bijvoorbeeld www.skyberate.nl, www.skyberate.com en www.skyberate.biz etc. Dan weet je zeker dat andere organisaties niet onder jouw naam kunnen opereren, maar ook om verwarring te voorkomen bij de consument. Kijk hier voor een compleet overzicht van alle domeinextensies.

Controleer en registreer jouw plek op het internet!

Benieuwd of de domeinnaam die jij in gedachten hebt nog vrij is? Controleer de beschikbaar van je domeinnaam via ons Servicecenter. Voor jouw gemak zal het systeem direct controleren op meerdere extensies. Zo heb je snel een overzicht van de beschikbare extensies voor de gewenste naam. Voer onderstaand de gewenste naam (zonder www of extensie) in en selecteer vervolgens de gewenste extensies die je wilt bestellen. Mocht jouw domeinnaam nog vrij zijn, dan kun je deze gelijk vastleggen. Tevens wordt de prijs per extensie en de tijd dat die wordt vastgelegd aangegeven.

Contact

Mocht je toch nog vragen hebben naar aanleiding van deze handleiding, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via info@skyberate.nl of 0316-712000