Handleiding

Wij zien dat veel klanten hun bestanden tussen hostingpakketten met FTP overzetten. De bestanden worden gedownload van de ene hostingomgeving en geüpload naar de andere hostingomgeving. Dat werkt prima, maar als je bekend bent met de commandline rsync, kan je bestanden efficiënter en sneller overzetten.

Met het commando rsync kan je bestanden direct van Server A naar server B overzetten. Om met rsync te kunnen werken, is het van belang dat je SSH-toegang hebt tot je hostingomgeving en dat je provider rsync heeft geïnstalleerd. Op alle servers van Skyberate is dat het geval.

Bestanden overzetten met rSync

1. Log in met SSH op het hostingpakket met de bestanden die je wilt overzetten. Instructies voor inloggen met SSH vind je in onze handleiding-verbinden-met-SSH

2. Zodra je ingelogd bent met SSH, bevind je jezelf in de map /home/gebruikersnaam. Door het commando ls in te voeren, zie je de inhoud van die map. Met het commando cd mapnaam verplaats je je naar een andere map. Zorg dat je je in de map bevindt waarin je de map kunt zien die je wilt overzetten. Om een volledige map te verplaatsen, gebruik je dit commando:

Rsync -avz mapnaam gebruikersnaam@doel.server.nl:/home/gebruikersnaam/

Vervang gebruikersnaam in het bovenstaande commando door je gebruikersnaam op de server waar je de bestanden naartoe wilt zetten. Doel.server.nl vervang je door de hostnaam of het IP-adres van de andere server, en het stuk na de : is het pad waar je de nieuwe map of het nieuwe bestand wilt plaatsen.

3. Als je bovenstaande commando invoert en op enter drukt, zie je dat alle bestanden overgezet worden. Zodra het commando is uitgevoerd, krijg je te zien of alles succesvol is overgezet.

Better safe, than sorry

Wees voorzichtig bij het overzetten met bestanden via rsync. Gebruik je het commando verkeerd, dan kunnen je bestanden in een verkeerde map verschijnen. Dat is niet altijd gevaarlijk, maar levert wel wat opruimwerkzaamheden op. Het kan daarom nooit kwaad om een backup te maken. Een handleiding voor het maken van een backup is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *