WordPress 4.5 Coleman Release notes.

Vandaag is het zover, WordPress 4.5 is een feit! Vanaf vandaag kunt u zonder problemen gebruik maken van de nieuwste versie van WordPress. In dit artikel leest u alles over de nieuwe features.

Theme Logo Support

Een handige nieuwe feature is de ondersteuning voor het instellen van een ‘Theme Logo’ via de WordPress Customizer (Onder Weergave> Aanpassen). In veel premium WordPress themes was dit al mogelijk. Maar nu het in de WordPress core is ingebouwd, wordt het makkelijker voor developers om dit te doen.

 

Verbeteringen in de Editor

In WordPress 4.5 zijn er weer verbeteringen doorgevoerd in de editor. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om jouw berichten en pagina’s te schrijven en content te creëren.

“Inline” links wijzigen

Je kunt nu links direct ‘inline’ aanpassen. Selecteer een stuk tekst en vervolgens Control + K te gebruiken en je kunt direct een link invoegen (net als in Word en Outlook). Je hoeft het schrijven van content niet meer te onderbreken door op het link-icoon bovenin de editor te klikken maar je kan door blijven schrijven. Handig!

 

Meer “Inline” shortcuts

In WordPress 4.3 werden er al nieuwe shortcuts gelanceerd om snel en makkelijk content op te maken.In WordPress 4.5 wordt dit verder uitgebouwd; door bijvoorbeeld ‘code’ voor code en **bold** te zetten krijgt u nu dikgedrukte tekst.

Geen fan van de geïntroduceerde shortcuts in WordPress 4.3?

Plak onderstaande code in uw thema’s functions.php of in specifieke plug in. Of laat uw webontwikkelaar dit doen. Deze code verwijderd short cuts voor text formatting uit de WordPress visual editor. Andere WordPress shortcuts blijven gewoon werken.

function disable_mce_wptextpattern( $opt ) {
if ( isset( $opt[‘plugins’] ) && $opt[‘plugins’] ) {
$opt[‘plugins’] = explode( ‘,’, $opt[‘plugins’] );
$opt[‘plugins’] = array_diff( $opt[‘plugins’] , array(‘wptextpattern’ ) );
$opt[‘plugins’] = implode( ‘,’, $opt[‘plugins’] );
}

return $opt;

}

add_filter( ‘tiny_mce_before_init’, ‘disable_mce_wptextpattern’);

Responsive preview thema’s in de WordPress customizer

In WordPress 4.5 is het mogelijk om direct in de customizer een responsive preview van uw website te zien. Bekijk hoe uw website er op een tablet, mobiele telefoon en desktop uit zal zien voordat u het thema live zet. Onder customizer (Weergave > Aanpassen) bevinden zich knoppen voor de verschillende devices. Wanneer u hierop klikt krijgt u een responsive weergave van de website te zien.

 

 

Kleinere afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies

Gebruikers konden al op kleinere devices een kleine afbeelding zien die zich aanpast aan het formaat van hun scherm. Uw website wordt hierdoor sneller en bezoekers verbruiken minder MB’s om uw website te bekijken. Reden genoeg om in WordPress 4.5 deze functie verder uit te bouwen en te verbeteren. Het resultaat mag er zijn. Afbeeldingen worden verder gecomprimeerd, waardoor ze tot 50% kleiner worden zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

Inloggen met je e-mailadres

Vanaf WordPress 4.5 wordt het mogelijk om gebruikers te laten inloggen met hun e-mailadres. Een hele uitkomst voor iedereen die moeite heeft om alle verschillende gebruikersnamen bij te houden! Een e-mailadres vergeet je minder snel ;)

Waarom zou ik WordPress updaten?

Kort door de bocht zijn hiervoor twee redenen: veiligheid en nieuwe features. WordPress wordt wereldwijd gebruikt door miljoenen gebruikers, die allemaal meehelpen om bugs in WordPress te verhelpen en WordPress zo veilig mogelijk te maken. Software bugs kunnen zich in vele vormen uiten en in sommige gevallen kunnen bugs zorgen voor ernstige gaten in de beveiliging van je WordPress site.

Het is daarom belangrijk dat zodra er een software update wordt uitgebracht, u zo snel mogelijk de update uitvoert. Zorg dat WordPress en al uw thema’s en plugins up to date zijn, dan bent u altijd verzekerd van de meest stabiele en meest veilige versies.

Ook kunt u natuurlijk gebruik maken van handige nieuwe features en de nieuwste code. Het gebruik van de nieuwste code is goed voor de snelheid van uw website. Genoeg redenen dus om een update uit te voeren!