Magento 2.3.5

Magento 1 vs Magento 2: Wat je moet weten voor je overstapt

In januari was Skyberate als sponsor aanwezig bij het door Yireo en Dutchento georganiseerde Magento 2 seminar. Tijdens deze middag stond Magento 2 (release november 2015) centraal. Wat ons meteen opviel is dat Magento 2 leeft onder de bezoekers. Vooral ontwikkelaars kunnen niet wachten om met de nieuwe technieken aan de slag te gaan. Veel gebruikers worstelen dan ook met de vraag of ze wel of niet moeten overstappen naar Magento 2. Als Magento expert helpen wij u graag op weg door de belangrijkste veranderingen op een rij te zetten.

Magento 1

Magento 1 is een open source webwinkelsysteem met oneindig veel mogelijkheden en ’s werelds populairste E-commerce platform. Het gebruikersgemak en de vele functies maakt Magento een ongeëvenaarde webshop applicatie. Er zijn nu wereldwijd ruim 200.000 webwinkels die op de software van Magento draaien. Door het jarenlange bestaan van Magento 1 zijn ontwikkelaars vertrouwd met Magento 1. De basis van Magento 1 stamt uit 2007 en is hierdoor verouderd. Magento 2 is dan ook een nieuwe frisse start.

Magento 2

“Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.”

Nieuwe technieken: Eenvoudiger thema’s ontwerpen en aanpassen

In de nieuwste versie van Magento wordt het aanpassen en ontwerpen van thema’s een stuk makkelijker

Magento 2 wordt ondersteund door HTML5, CSS3 en LESS en voldoet hierdoor aan de moderne technieken voor de opmaak van de frontend. Ook handig is dat frontend ontwikkelaars ervoor kunnen kiezen CSS en Javascripts niet te gebruiken en alles naar eigen wens kunnen inrichten. Je hebt hierdoor de mogelijkheid om de lay-out van jouw website volledig naar jouw wensen in te richten.

Gebruiksvriendelijker: beheer van de webshop is eenvoudiger

De vereenvoudiging van de backend is direct zichtbaar! De nieuwe ntuïtief indeling maakt het makkelijker om met Magento aan de slag te gaan. De logische indeling van de menu’s en de kleurencombinatie geven de backend een moderne en overzichtelijke uitstraling. Ook handig voor webshop eigenaars, je kan nu zien hoeveel bezoekers er online zijn en je kan gebruik maken van de Abandoned Shopping Cart functie. Hierdoor heb je direct inzicht in het aantal producten dat in winkelwagens staan zonder te zijn besteld.

Snelheid

Er is niet alleen gewerkt aan de frontend ontwikkeling en het gebruiksgemak van de backend, maar ook aan de snelheid van Magento. Magento 2 beschikt over een ingebouwde Full Page Cache waardoor statistische pagina’s veel sneller op het scherm van de bezoeker verschijnen. Daarnaast is het vanuit de backend eenvoudig mogelijk om Varnish te configureren. Dit is een grote aanwinst voor klanten die een hoge snelheid willen bereiken. Om ervoor te zorgen dat ook ongecachte en dynamische pagina’s snel laden, biedt Magento 2 volledige ondersteuning voor PHP7.

Overstappen of nog even wachten?

Magento 1 zal nog drie jaar ondersteund worden. Dit betekent dat het Magento 1 platform wordt onderhouden maar er geen nieuwe ontwikkelingen meer voor komen. Alle nieuwe ontwikkelingen gaan naar het Magento 2 platform. Overstappen hoeft dus niet per direct maar wij adviseren om niet af te wachten maar alvast de mogelijkheden van Magento 2 te verkennen.

Nieuwe webshop

Begin je met een nieuwe webshop en sta je voor de keuze tussen Magento 1 en Magento 2, dan is het in de meeste gevallen raadzaam direct voor Magento 2 te gaan. Je maakt dan direct gebruik van de nieuwste technieken, gebruiksvriendelijke omgeving en optimale performance. In het begin zijn veel extensies nog niet beschikbaar en loop je wellicht tegen extra development kosten aan maar op lange termijn profiteer je van deze start! Hiernaast is de overstap naar Magento 2 onvermijdelijk, omdat de ondersteuning van Magento 1 afloopt. Door vanaf de start te kiezen voor Magento 2, ben je meteen klaar voor de toekomst en voorkom je een dubbele investering.

Bestaande webshop

Magento 2 verschilt sterk van eerdere Magento-versies, hierdoor is het niet mogelijk om eenvoudig te upgraden van Magento 1 naar Magento 2. Er is een volledig schone installatie nodig. Om de migratie van de database eenvoudiger te maken heeft Magento tools beschikbaar gesteld. Klantdata, orders en producten kunnen hierdoor makkelijk worden overgezet. Toch gaat er veel werk zitten in de overstap. Wij raden u dan ook aan om ruim de tijd te nemen voor dit proces en een duidelijke planning te maken.

Life all comes down to a few moments. This is one of them.