Voor- en nadelen SSL

Google heeft aangegeven dat ze websites die gebruik maken van een SSL-certificaat een hogere waardering willen geven in hun zoekresultaten. In het artikel ‘Website met SSL hoger in Google zoek resultaten’ hebben wij reeds de essentie van het gebruik van SSL aangeven. Na kregen wij van klanten enkele inhoudelijke vragen over SSL-certificaten, daarom willen we met dit artikel een aantal zaken verduidelijken.

Weinig mensen weten waar een SSL-certificaat nou eigenlijk voor wordt gebruikt. Door gebruik te maken van een SSL-certificaat kan er verbonden worden met het HTTPS protocol op de webserver. In dit geval wordt de verbinding tussen klant (meestal de webbrowser) en de server versleuteld. Niemand behalve de server en de webbrowser kunnen communiceren via deze verbinding. Om deze verbinding op te kunnen zetten is een SSL-certificaat nodig. Het SSL-certificaat zorgt ervoor dat de identiteit van de server geverifieerd kan worden via een certificeringsinstantie. Deze certificeringsinstantie zorgt er dan voor dat de keys afgegeven worden waarmee deze verbinding versleuteld is.

SSL-certificaten brengen een hoop voordelen met zich mee, maar natuurlijk zijn er ook mindere kanten aan het gebruik van SSL. Onderstaand zullen we de voor- en nadelen van SSL kort voor je uiteen zetten:

Nadelen van SSL

Kosten:
Voor een SSL-certificaten zal een maandelijks bedrag moeten worden betaald. Er zal dus een investering gedaan moeten worden om een SSL-certificaat te verkrijgen.

Gemixte inhoud:
We zien het regelmatig voorkomen dat een site een SSL-certificaat gebruikt maar toch een waarschuwing geeft dat er bepaalde items/delen van de site geblokkeerd zijn omdat er data wordt opgehaald via een onbeveiligde verbinding. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door bijvoorbeeld externe social media plugins of dergelijke. Deze social media plugins verzenden hun data via een onbeveiligde verbinding of terwijl ( poort 80). Wanneer dit het geval is kan er dus een “mixed content” melding optreden. Dit kan je over het algemeen snel oplossen door aan te geven dat de koppeling of plugin zijn data aan moet vragen via https:// in plaats van http://

Voordelen van SSL

Het grote voordeel van een SSL-certificaat is dat de gegevens via een versleutelde verbinding worden verzonden en daarom niet van buitenaf niet uitgelezen kunnen worden.

Identiteits verificatie:
Wanneer men gebruik maakt van een SSL-certificaat garandeert dit, dat de informatie die de browser krijgt ook daadwerkelijk van het aangevraagde domein komt. Ook garandeert een SSL-certificaat dat de gevoelige informatie die verstuurd wordt via de beveiligde lijn, verzonden wordt naar de goede plek.

Search engine optimalisatie:
Zoals eerder aangegeven wil Google mensen gaan belonen, die gebruik maken van een SSL-certificaat. Simpel gezegd; een website die gebruik maakt van een SSL-certificaat scoort hoger in de Google ranking dan een website zonder SSL-certificaat. Natuurlijk is het wel van belang dat de inhoud van jouw site van hoge kwaliteit is en ook voldoet aan de Google SEO Standaard.

Data integriteit:
Wanneer informatie over een onbeveiligde lijn gestuurd wordt, is het mogelijk voor een buitenstaander (hacker)  om tussen de connectie van jouw browser  naar de webserver te gaan zitten. Wanneer dit gebeurt kan de buitenstaander de informatie lezen, wat nog een groter risico is, is dat wanneer de informatie gelezen kan worden deze ook aangepast kan worden. Met alle gevolgen van dien. Met een HTTPS zal dit hoogst onwaarschijnlijk zijn.

Vertrouwen:
Wanneer jouw klanten zien dat u gebruik maakt van een SSL-certificaat schept dit vertrouwen. Hiermee geef je aan dat je professioneel  en veilig omgaat met de gevoelige informatie van een klant.

Vragen of interesse

Benieuwd naar de mogelijkheden omtrent SSL-certificaten? Bezoek onze SSL-certificaten pagina voor meer informatie. Heb je vragen over SSL-certificaten? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op via 0316-712000 of helpdesk@skyberate.nl